SNUDDE: Jan Roger Olsen sa han var skeptisk til økonomien i samhandlingsreformen i starten. Nå har han snudd og mener reformen er en suksess. Til venstre for Olsen siter Gerd V. Slettedal fra Vennesla, til høyre ordførerne Torhild Bransdal, Vennesla og Gro Anita Mykjåland, Iveland. På enden sitter helse- og omsorgssjef i Vennesla Ragnhild Bendiksen. Foto: Frode Lindblom

Mandag ettermiddag sto Olsen for den offisielle åpningen av øyeblikkelig hjelp på Venneslaheimen. Det er et nytt kommunalt, døgnbasert pasienttilbud, og en del av satsingen i samhandlingsreformen. Som de første kommunene i Agder, er Vennelsa og Iveland først ut og skal samarbeide.

Etter taler og snorklipping var det en sykehusdirektør i storform som fleipet og lo, og som til slutt la armene godt rundt ordførerne Torhild Bransdal i Vennesla og Gro Anita Mykjåland i Iveland. Jan Roger Olsen var ikke bare fornøyd med å ha to damer i armkrokene. Sykehusdirektøren erkjente at hans skepsis til samhandlingsreformen slo feil. Noe han er glad for.— For Sørlandet sykehus har vi motvillig måttet konstatere at samhandlingsreformen er en suksess. Jeg var skeptisk til økonomien i den, sa Olsen.

Tilbud for eldre

Helsedirektoratet og Sørlandet sykehus HF har til sammen spyttet inn i underkant av tre millioner til satsingen i Vennesla, som skal fungere som kortidsplasser med økt kompetansene. Akutt syke, med et kjent sykdomsbilde, skal kunne sendes rett fra legevakt til øyeblikkelig hjelp. Tilbudet er for eldre.

— Jeg tror ikke vi har greid å fakturere dere med en enste krone. Og jeg har virkelig prøvd, sa sykehusdirektøren til stor latter rundt kakebordet.

Jan Roger Olsen fortalte at de har spart flere millioner mer enn budsjettert på pasienter som er skrevet ut av sykehuset i år. Sørlandet sykehuset har landets korteste liggetid. Direktøren understreket betydningen av det nye døgnbaserte tilbudet.

Flere kommer etter

— Det blir et fantastisk bra tilbud, og vil bety at folk kan være hjemme lenger.

Neste år kommer flere Agder-kommuner etter: Kristiansand, Birkenes og Lillesand ser på mulighetene for et samarbeid, og i Flekkefjord etableres et tilbud for Lister. Arendal følger etter.

— At vi søkte før Kristiansand, gjør heller ingen ring, sa en fornøyd Vennesla-ordfører Torhild Bransdal – og sendte et lite stikk mot kysten.