SJOKKERT: For russepresidentene Simon Gramvik (t.v) og Ivor André Murtic kom russevoldtekten som et sjokk. De oppfordrer medruss til å tipse politiet dersom de har viktige opplysninger. Her står de utenfor Odderøya Idrettshall hvor russekro gikk av stabelen i helga. Foto: Tore Andr Baardsen

KRISTIANSAND: — Først og fremst går mine tanker til jenta som har opplevd overgrepet. Slikt skal ikke skje. Man skal føle seg trygg på arrangementene. I tillegg setter det russen i et svært dårlig lys. Russetiden er en periode hvor man skal kose seg og feire endt skolegang med gode venner, sier Ivor André Murtic, russepresident ved Tangen videregående skole.

Han deltok selv på russekroa, men leste først om overgrepet på Fædrelandsvennens nettavis.

Anmeldte voldtekt

Det var søndag formiddag at 18-åringen anmeldte voldtekten på Kristiansand politistasjon. Hun hadde da blitt undersøkt ved voldtektsmottaket.

Ifølge jenta skal voldtekten ha skjedd i forbindelse med arrangementet Russepasset Agder som ble avholdt i Odderøya Idrettshall lørdag kveld. Det var et lukket arrangement med 18-årsgrense.Tirsdag ettermiddag gikk politiet ut med en detaljert beskrivelse av den antatte gjerningsmannen.

Ifølge jenta skal overgriperen ha hatt mørkt, kort hår, mørke øyenbryn og en muskuløs kroppsbygning. Han skal ha gått kledd i en lyseblå skjorte, hvit t-skjorte, utvaskede dongeribukser og sorte sko.

Politiet har foretatt åstedsundersøkelser.

Ga navn på person til politiet

Bare kort tid etter at Fædrelandsvennen omtalte voldtekten hadde allerede flere russ tipset politiet om en antatt gjerningsmann.

— Ut fra beskrivelsen er vi 99 prosent sikre på hvem det er politiet etterlyser. Russestyret på Tangen har allerede sendt tips og bilde av vedkommende til politiet, sier Ivor André Murtic til Fædrelandsvennen.

Etterforskningsleder ved felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll, bekrefter at politiet har fått tips fra russen på navngitte personer.

— Vi har fått opplysninger om aktuelle personer. Disse opplysningene vil bli gjenstand for etterforskning, sier Sundvoll.

SJOKKERT: For russepresidentene Simon Gramvik (t.v) og Ivor André Murtic kom russevoldtekten som et sjokk. De oppfordrer medruss til å tipse politiet dersom de har viktige opplysninger. Her står de utenfor Odderøya Idrettshall hvor russekro gikk av stabelen i helga. Foto: Tore Andr Baardsen

500-600 personer deltok på russekroa lørdag. Svært mange av deltakerne spredde tirsdag politiets etterlysning i sosiale medier.— Jeg har bedt russen på min skole om å tipse styret eller politiet dersom de sitter med viktige opplysninger. Det er helt forferdelig at noe sånt skjedde der, sier Tina Bisseth, russepresident på Kvadraturen skolesenter.

- Kan ikke kontrollere alle

Medeier i Youth Event Marketing, Bjørn Kjellby, var arrangører for russekroa i helga. Han ble informert om voldtektssaken av politiet tirsdag ettermiddag.

— Det var svært overraskende å få beskjeden av politiet. Vi opplevde at arrangementet gikk veldig fint for seg og at russen oppførte seg bra, sier Kjellby til Fædrelandsvennen.

Han mener sikkerheten var godt ivaretatt under arrangementet.

— Vi var mange på jobb den aktuelle kvelden og gjorde så godt vi kunne for å forhindre at noe uønsket skulle skje. Men det er en umulig oppgave å kontrollere samtlige deltakere til enhver tid, sier Kjellby.

Simon Gramvik, russepresident ved Kristiansand katedralskole Gimle, sier russestyret vurderer å be foreldre om å stille som vakter ved de kommende arrangementene.

— Det er viktig for oss å gjøre tiltak slik at russen føler seg trygg på våre arrangementer. Jeg er også glad for at jenta var modig og anmeldte saken, sier Gramvik.

Etterforskningsleder Arne Sundvoll sier det har vært en utfordring å etterforske voldtektssaken ettersom politidistriktet har flere tunge kriminalsaker gående. Blant annet en rekke drap.

— Ettersom vi etterforsker flere krevende saker har vi ikke kunnet sette på et fullt team slik vi egentlig ønsker. Det er en utfordring for oss å strekke til, sier Sundvoll.