VENNESLA: — Vi får alltid høre at vi er dårlig på likestilling i Vennesla. Men i lederstillinger i kommunen er kvinner i flertall, sier organisasjonssjef Heidi Engestøl stolt.

Etter det vi kan regne oss til, er 25 av ca 40 kommunale ledere kvinner, inkludert i politikken.

Vi begynner på toppen. I rådmannens ledergruppe er fire av seks kvinner. Foruten Engestøl består den av Gerd Signe Vigebo (økonomisjef), Kristin E. Robstad (oppvekstsjef), Ragnhild Bendiksen (helse- og omsorgssjef).

14 av 27

På enhetsledernivå er 14 av 27 kvinner. To grunnskoler og tre kommunale barnehager har kvinnelige ledere. Kulturskolen ledes av Ingunn Abrahamsen. I de tradisjonelle herreavdelingene teknisk og bygg, er Inger C. Neset leder av byggforvaltning. Hun har kontor på motsatt side av korridoren for teknisk leder Arne Vatne.

— Det er ikke bare menn her, da. Det er mange kvinner også, understreker Neset med et smil.

Kvinnelige forbundsledere

Bygdas to gamlehjem styres også av kvinner.

Det stopper ikke helt der. De ansattes representanter, er heller ikke menn. I Utdanningsforbundets lokallag er Anne Marie Robstad Hagen leder. I Fagforbundet i er Randi Sofie Hagen og Solveig Nordvold begge hovedtillitsvalgte.

- Viser at de tør

— Kvinneandelen i Vennesla forteller vel at det er et klima for begge kjønn i kommunen. Det er forbilder og viser at kvinner tør. Men vi skal passe på at det ikke bare blir damer tilsatt, vi må ha menn også. Det må være en blanding, påpeker Nordvold.

I stillingsannonser oppfordres ofte kvinner til å søke.

— Vi har hatt menn oppfordres til å søke. Det var i forbindelse med ansettelsen av personalrådgiver nylig, kvitterer organisasjonssjef Heidi Engestøl.

Dominerer også politikken

På den politiske arenaen er både ordfører og varaordfører kvinner. Torhild Bransdal (KrF) og Berit Kittelsen (Ap) leder hvert sitt utvalg. Bygg og miljø ledes av Solveig Robstad (Ap), mens Inger Turid Tonstad (KrF) er utvalgsleder i levekår.

I perioden 2009–2011 gjennomførte Vennesla kommune et lederrekrutteringsprogram. Her var kvinner overrepresentert.

- Ansetter de som er best kvalifisert

Organisasjonssjefen understreker at Vennesla kommune ikke ansetter kun fordi det er kvinner.

— Nei, vi tar de som best kvalifisert til den jobben de har søkt på, sier Heidi Engestøl.

Så langt er det kvinner.

Kommer generelt dårlig ut

Åsta L. Einstabland er seniorrådgiver ved senter for likestilling på Universitet i Agder. Hun minnes at Statistisk sentralbyrå plasserer Vennesla i den dårligste kategorien i likestillingsundersøkelser på kommunenivå. Faktorer som deltid, kontantstøtte, kvinner i privat sektor og barnehagedekning ligger blant annet til grunn.

Får skryt

Einstabland blir oppriktig glad når hun hører om alle de kvinnelige lederne i Vennesla.

— Det er kjempeflott, og viser at kommunen er i en positiv utvikling i forhold til kvinner i ulike lederstillinger. Det er ikke alltid tilfelle. Med tanke på at 80 prosent av alle ansatte i kommunene er kvinner, så burde det jo også gjenspeile seg på ledernivå. Det gjør det i Vennesla, og det godt jobbet, mener hun.