KRISTIANSAND / KRISTIANSUND: Tirsdag morgen ble de hundre hummerne fulle av rogn dradd i land på Flekkerøya. Tre timer senere ble de sendt med flyet til Tjeldbergodden utenfor Kristiansund der de skulle plasseres i hvert sitt kar. Her skal eggene klekkes.

— Dette er en trygg og rask måte å få sendt dem av gårde på. Når yngelen skal nedover igjen, vurderer vi om vi skal sende dem med helikopter, sier Karl Christian Baumann fra Norsk Hummer i det han ekspederer fem kasser med hummer på Kjevik.

Hummerne er så dyrebare at det fint lønner seg med en flytur til Kristiansund med overvintring på Tjeldbergodden og tett oppfølging fra fagfolk. Hver hummer vil nemlig gi tusen yngler hver, og de fleste skal plasseres ut i et planlagt havbeite sørvest for Oksøy.

DYREBAR LAST: Hver av hummerne i disse kassene vil i snitt gi tusen yngler. Derfor lønner det seg for Karl Christian Baumann fra Norsk Hummer å sende dem til Kristiansund for utklekking og så frakte yngelen tilbake neste år og sette den ut igjen i havet. Foto: Reidar Kollstad

Store forhåpningerRognhummeren blir liggende på Tjeldbergodden og vente på at politikerne i Kristiansand skal si ja eller nei til havbeitet utenfor Oksøy. Blir det ja i formannskapet, starter utklekkingen ved Tjeldbergodden. Neste år blir yngelen satt ut.

— Vi kaller dette et dugnadsbasert fellesprosjekt. Vi ønsker mer hummer i tillegg til at sjarkfiskerne kan få et levebrød av hummerfiske. Det har de ikke i dag, sier Bård Georg Karlsen i samvirkelaget Flekkerøy Hummer.

Det er Norsk Hummer AS som har fått konsesjon til å fange rognhummeren, men fangsten er utført av lokale fiskere. Så blir yngelen kjøpt tilbake av Flekkerøy Hummer.

Med en andel i Flekkerøy Hummer kan andelseiere fange 20 hummere per år i fem teiner.

— Alle som vil kan bli andelseiere, så dette vil være positivt for hele Flekkerøya. Fangsten har bare gått nedover de siste årene, men nå håper vi hummerfisket vil få et skikkelig oppsving. I dag er det ikke mange unge som vil dra på hummerfiske der du må dra ti tomme teiner, Karlsen.

MYE AVKOM: Rognhummeren blir liggende med rognen på fram til det foreligger konsesjon på det planlagte havbeitet. Da starter klekkingen. Hvis Flekkerøy Hummer ikke får konsesjon, må den settes ut der den ble fanget. Foto: Reidar Kollstad

Politisk sakHvis det planlagte havbeitet blir opprettet, blir det fangst av rognhummer og flyfrakt til Tjeldbergodden i fire år framover. Havbeitet vil ha en konsesjonsperiode på ti år og ha en rekordbestand av hummer.

— For vår del er det avgjørende om dette skaper arbeidsplasser. Hvis det gjør det, vil vi fortsette, sier Karlsen.

I forrige uke sa et flertall i formannskapet ja til at arbeidet med havbeite skal fortsette. De skal ta sin beslutning om havbeite i et senere møte. Formelt er det fylkeskommunen som tar den endelige beslutningen.

— Det er gjort et godt stykke pionerarbeid på Flekkerøya. Basert på den politiske behandlingen som har vært lokalt, er vi optimister, sier Karl Christian Baumann.

- Og hvis det ikke blir noe av?

— Da blir den fraktet tilbake og satt ut der den ble fanget, sier Karlsen.

SPESIALTILLATELSE: I år er det fanget hundre rognhummere etter at Fiskeridirektoratet gav en spesialtillatelse til Norsk Hummer AS for slik fangst. Bendik Andersen (tv) og Frode Andersen halte tirsdag i land en teine full av rognhummer som skulle sendes til Tjeldbergodden med fly. Foto: Reidar Kollstad

Hummerens ferd100 rognhummere er fanget i løpet av årets hummerfiske og sendt til Tjeldbergodden.

Hvis kommunen sier ja til å opprette havbeite utenfor, blir eggene på hummerne klekket ut. Hver hummer gir tusen yngel.

Ti prosent av yngelen (rundt 10.000) blir plassert ut der hummerne er fanget. Resten av yngelen (rundt 90.000) blir plassert ut i det planlagte havbeitet sørvest for Oksøy.

I løpet av fire år vil yngelen gi mellom 20.000 — 40.000 hummere i det planlagte havbeitet.

Dersom konsesjonen ikke blir innvilget, blir hummerne flydd tilbake fra Tjeldbergodden og satt ut der de ble fanget uten at eggene er klekket ut.

Politisk kamp om konsesjon

Formannskapet har sagt ja til at det nå settes i gang en høringsrunde om havbeite.

— Vi syntes det var greit at det gikk ut på høring for å få forskjellige instansers mening om dette. Så vil partigruppa gjøre en avveining om hva vi går for, sier Grete Kvelland Skaara (KrF).

Arbeiderpartiet sier nei til høringsrunde.

— Vi kommer aldri til å godkjenne en konsesjon på dette området. Det legger beslag på et stort område nær byen som blir brukt av både sportsfiskere og yrkesfiskere, sier Terje Næss.

Han sier at de ikke er mot et havbeite, men den konkrete plasseringen. Det hjelper ikke at det er et samvirkelag der alle kan kjøpe andel.

— Om du organiserer dette som et aksjeselskap eller et samvirkelag har lite å si. Det spesielle er at det legger beslag på et område. Det er greit, men ikke i dette spesielle området.