KRISTIANSAND: Ifølge den tiltalte har han to ganger vært i klammeri med sin sønn. Den ene gangen slo han sønnen fordi sønnen slo først. Den andre gangen slo han sin sønn en gang i 2006 fordi han hadde stjålet onkelens bil. Deretter havnet sønnen i barnevernets varetekt.

Senere er sønnen straffedømt en rekke ganger, og ble mest kjent da han rømte fra politiarresten i Kristiansand for ett år siden. Denne rømmingen utløste en omfattende leteaksjon fra politiets side, blant annet ved hjelp av beredskapsstroppen fra Oslo.

Sønnen er tidligere i år to ganger dømt for en rekke alvorlige forbrytelser til mellom tre og fire års fengsel.

Nektet å forklare seg

Da sønnen møtte i Kristiansand tingrett tirsdag fikk han beskjed fra dommer Hellerslia at han ikke var pliktig til å forklare seg fordi forklaringen kan pådra faren straff eller "tap av borgerlig aktelse".

— Jeg vil heller dø enn å vitne i en rettssak, sa sønnen på dommerens spørsmål om han i tilfelle var villig til å forklare seg selv om han ikke var pliktig til dette. - Jeg har ikke et ord å si. Denne saken betyr ikke noe for meg. Jeg er opptatt av familien. Og jeg kjenner ingen av dere. Jeg snakker ikke med folk jeg ikke kjenner, sa den 22 år gamle sønnen. Han var hentet fra soning på Åna fengsel på Jæren for å møte i tingretten.

I retten ble det reist spørsmål om lydavhøret av sønnen, som er gjennomført av politiet, kan spilles av. Dette spørsmålet skal vurderes av retten nærmere onsdag morgen.

"Mat" for juristene

I retten er de prosessuelle spørsmålene "mat" for juristene. Normalt er det ikke tillatt å lese opp eller spille av politiforklaringer dersom et vitne ikke ønsker å forklare seg eller endrer forklaring fundamentalt. Retten tillot at bilde- og lydavhøret av tiltaltes kone ble avspilt i sin helhet, fordi hun har trukket tilbake politiforklaringen, og fordi dette avhøret hadde en stor bevismessig verdi.