KRISTIANSAND: Meteorologisk institutt har søndag formiddag sendt ut et obs-varsel for Agder-fylkene. Meldingen går ut på at det ventes lokalt vanskelige kjøreforhold i kystnære strøk grunnet snøfall, sterk vind og temperaturer rundt 0-grader.

Untitled-1.gif

I tillegg har det søndag formiddag vært svært mildt langs kysten. I Kristiansand har graderstokken viste plussgrader og det har regnet i perioder. Men ut over dagen skal temperaturen synke igjen. Da er det fare for speilglatte veier.

Klare til å salte og strø

— Hovedfokuset nå har kun vært å brøyte. Men dersom det fryser på, så må vi ut og salte og strø veiene, sier oppsynsmann Kristian Kristensen i Kristiansand ingeniørvesen til Fædrelandsvennen.

Kristensen sier det ikke er hensiktsmessig å strø veiene før det fryser på.

HØIETUN: Bildet er tatt på toppen av Høietun i Torridal. Ifølge YR.no har det falt ti centimeter på målestasjonen Mestad ikke langt unna. Foto: Jon Anders Møllen

— Nei, starter vi med det allerede nå, så faller bare sanden gjennom. Ifølge Kristensen har kommunens mannskaper jobbet på spreng i hele natt for å rydde veier og sykkelstier. Han forteller at kommunen har hatt litt trøbbel med brøytemateriell som har gått i stykker. Det har ført til forsinkelser noen steder.

— Det har gått veldig greit. Vi har kun fått inn noen få klager på veier som ennå ikke er ryddet, sier oppsynsmannen.

Sludd og regn

Hos Statens vegvesen er mannskapene også klar til å sende ut strøbiler dersom temperaturen faller ut over dagen.

— Akkurat nå sludder og regner det litt om hverandre. Det er ikke godt å si hva det blir ut av det. Men dersom det blir kaldt i bakken, så kan det bli glatt. Da rykker vi ut og strør veiene, sier vaktoperatør Svein Harald Masterød til Fædrelandsvennen.

Han sier temperaturen vil styre om det det saltes eller strøs med sand. Blir det for kaldt er det kun sand som gjelder.Til tross for at det har falt opp til 30 centimeter med snø mange steder på Agder, har det ikke oppstått nevneverdige problemer i trafikken.

— Det har kun vært problemer med to dårlig skodde vogntog. Et ved Lillesand og et like vest for Kristiansand. Men begge situasjonene har løst seg raskt og greit, sier Masterød.