KRISTIANSAND: — Vi bruker milliarder av kroner på nye toglinjer. Det er helt riktig og enormt viktig, men når dette medfører økt trafikk, som også er helt naturlig, så svarer NSB med å øke reisetiden mellom Norges fjerde og femte største by. Det er ikke snakk om noen kort tid heller, men opp mot 24 minutter, nok til at folk heller velger bil eller buss framfor å kjøre tog, sier stortingsrepresentant fra Vest Agder Høyre, Peter Gitmark, til fvn.no.

Reisetiden kan øke med 15-24 minutter

Det var i forrige uke at fvn.no skrev at økt trafikk på Jærbanen gjør at NSB nå foreslår å forlenge reisetiden for regionstogene på Sørlandsbanen i et forsøk på å holde rutetidene. Det faller ikke i god jord hos høyrepolitikeren.

Les også: Raser mot forlengede togreiser

Vil medføre ulemper

— Det er ikke tvil om at dobbeltspor har vist seg å være positiv for pendlerne på Jærbanen, men det må også få et positivt utslag for resten av de reisende. Hvis de nye rutetidene trer i kraft vil det medføre ulemper for alle reisende på banen mellom Stavanger og Kristiansand.

Gitmark frykter at toget vil bli mindre attraktivt for pendlere og at langt flere vil velge andre fremkomstmidler som bil eller buss for å spare både tid og penger. Noe han mener verken kommer miljøet eller trafikksikkerheten til gode.

— Folk er interessert i å ha en fritid i tillegg til jobben sin, og det er et slikt marked på transport at det blir et valg mellom reisetid og pris. Og bussen ligger allerede under på pris, påpeker han.

Krever svar fra samferdselsministeren

Nå krever han svar fra samferdselsministeren i neste ukes spørretime på Stortinget.

— Jeg kommer konkret til å spørre samferdselsministeren om det er forsvarlig at flere milliarder brukt i dobbeltspor medfører økt reisetid. Dette er en sak hvor pendleren på Sørlandet, naturverninteresser og Høyre står side om side, og jeg håper at samferdselsministeren gjør det samme.