DREPT: 57 år gamle Bjørg Kjær ble drept i denne boligen på Holt i Tvedestrand. Hennes 35 år gamle fostersønn og en 19-årig bekjent står nå tiltalt for overlagt drap. Foto: Tore-André Baardsen

ARENDAL: 35-åringen er sammen med en 19 år gammel bekjent tiltalt for å ha drept sin 57 år gamle fostermor. Kvinnen ble 17. juli i fjor slått i hjel i sitt eget hjem på Holt Camping i Tvedestrand.

Påtalemyndigheten mener at de to mennene planla drapet av 57-åringen. De er derfor tiltalt for overlagt drap.

35-åringen erkjente i Aust-Agder tingrett mandag å ha drept fostermoren, men nekter straffskyld. På spørsmål fra dommeren svarte han at ønsker å bli overført til tvungent psykisk helsevern.

Statsadvokat Dennis Danielsen har i tiltalen tatt forbehold om at det bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

57-åringen døde etter å ha blitt slått gjentatte ganger med en øks og en jernstang.

19-åringen erkjenner å ha deltatt i drapshandlingen, men nekter straffskyld for overlagt drap.

Ringte på hos ukjent familie

Begge mennene ble pågrepet kort tid etter drapet. 19-åringen meldte seg for politiet ved 21-tiden etter å ha fortalt et familiemedlem at 35-åringen hadde drept fostermoren.

35-åringen ble pågrepet noen timer senere. I retten mandag kom det frem at han hadde ringt på hos en ukjent familie i Froland ved 22-tiden søndag kveld.

— Han ba da om å låne en telefon for å ringe psykoseteamet på sykehuset. Tiltalte fortalte at han hadde drept et menneske og trengte hjelp, opplyste aktor Dennis Danielsen i sin innledningsprosedyre.

Psykiatrisk behandling

Den tiltalte 35-åringen har i flere år mottatt psykiatrisk behandling ved Sørlandet sykehus.

I 2008 ble det gjort en voldsrisikovurdering av mannen, som konkluderte med at det var høy risiko for framtidig voldsutøvelse. Selve sykdommen og et omfattende rusmisbruk ble oppgitt som årsak til voldsfaren.

Den medtilltalte 19-åringen skal også ha en forhistorie med psykiske problemer.

Begge mennene har blitt vurdert som strafferettslig tilregnelig etter undersøkelser i fengselet.

Gransket av helsetilsynet

Statens helsetilsyn har etter drapet gransket helsevesenets behandling av 35-åringen.

I helsetilsynets rapport går det frem at både 35-åringen og hans pårørende klaget på en forverret sykdomstilstand i forkant av drapet.

Helsetilsynet konkluderte i desember med at sykehuset hadde gitt forsvarlig, "men ikke optimal", helsehjelp til 35-åringen. Sykehuset fikk også kritikk for å ha hatt for dårlig kontakt med de pårørerende.

Det er satt av seks dager til saken i Aust-Agder tingrett.