KRISTIANSAND/LILLESAND: – Vi er avhengige av gode treningsmuligheter og tilgang på friområder for å sikre senterets fremtid, sier Øystein Eidsaa, økonomiansvarlig ved Epona ryttersenter.

Sørlandsparken Øst AS, som eies 50/50 av Lillesand kommune og Kristiansand Næringsselskap, klargjør tomtene rundt Ikea. Planområdet omfatter 1100 mål, og målet er å lokke store varehus til fylkesgrensa. Midt i handelsparken ligger ridesenteret.

– Vi forventer at det bygges ut i Sørlandsparken, men ber innstendig om at driften vår skjermes fra industrien. Hester blir lett skremte av uvante lyder, og vi driver blant annet med barne— og handikapridning, sier Eidsaa.

I en uttalelse til reguleringsplanen ber ridesenteret om at det opprettholdes et 50 meter bredt vegetasjonsbelte langs ridesenteret.

Frykter for ridestevner

Epona ryttersenter har 75 hester og 200-250 brukere hver uke. Senteret er blitt en betydningsfull arena for store ridestevner, og arrangerte NM i sprangriding i år og NM i dressurridning i fjor. I 2009 arrangerte senteret EM i dressurridning for funksjonshemmede, med deltakere fra 22 nasjoner.

– Vi kan ikke arrangere slike stevner hvis vi får flere år med sprengningsarbeid inntil gjerdekantene. Jeg tror ikke Kristiansand og Lillesand kommuner er klar over hvor viktig ridesenteret er, når de overkjører oss med en slik reguleringsplan, sier Eidsaa.

Reguleringsplanen er ute til høring i disse dager.

– Vi hadde god dialog med utbygger fra start, og ble lovet at vi skulle tas hensyn til. Det er derfor merkelig at vi ikke får det lille friområdet rundt oss som vi trenger. Nå håper vi at utbyggere og politikere ser verdien av hestesenteret, sier Eidsaa.

Å flytte ridesenteret er ikke aktuelt.

– Beliggenheten er ideell, og har hatt stor betydning for suksessen vår. Vi samarbeider godt med Dyreparken og Travparken, og hotellkapasiteten i området er god, forklarer Eidsaa.

– Viktig for turismen

I planbeskrivelsen påpeker Sørlandsparken Øst AS at aktivitetene ved Sørlandets travpark og Epona ryttersenter skal videreføres etter at næringsområdet er bygd ut.

– De to aktørene er del av et aktivt hestemiljø i landsdelen, og dekker både bredden og elitepreget aktivitet. De genererer også økonomiske ringvirkninger i form av arbeidsplasser, aktivitet hos utstyrsleverandører, dyreklinikk, fôrprodusenter og hesteoppdrettere. Virksomheten har betydning for reiseliv og turisme. Adkomsten til ridestiene bør sikres i planforslaget, står det i planbeskrivelsen.

Sørlandsparken Øst haster med å spikre reguleringsplanen. Fædrelandsvennen skrev tidligere i høst at Lillesand og Kristiansand kommuner har tapt minst 100 millioner kroner i tomtesalg, fordi det har tatt fem år å gjøre tomtene rundt Ikea byggeklare. I mellomtiden har internasjonale kjeder som Bauhaus og Media Markt trukket sin interesse.