KRISTIANSAND: — Hvilke fag er det på ei romfartslinje?

— Vi har blant annet fjernanalyse og geografiske informasjonssystemer, eller gis-faget som det også kalles. Og fag som elektronikk og kommunikasjonsteknologi, romfysikk, romteknologi og satellitteknikk, telemetri, matte og naturfag. Dette er en vanlig videregående skole, men noe av undervisningen foregår på Andenes stasjon som ligger et par kilometer fra skolen. Det teller som tredje året på videregående, altså vg 3. — Telemetri?

— Det betyr egentlig fjernmåling og er trådløs overføring av måledata. Det er det vi har på skytefeltet, mye elektronikk.

Romfart gøy

— Hva har du gjort tidligere?

— Første året gikk jeg grunnkurs elektro, mens andre året var det data og elektronikk ved Kvadraturen videregående skole.

— Hvorfor har du valgt romfart?

— Det var vel egentlig fordi jeg syntes romfart var gøy, i hvert fall syntes jeg det da jeg var liten. Samtidig var det å kunne gjøre noe nytt, noe jeg ikke har gjort før.

Bare på Andøya

— Kan alle søke?

— Bare de som har gått data og elektronikk på videregående. Det er bare her på Andøya at det finnes en romfartslinje. Det er ei landslinje, med 36 plasser fordelt på tre klasser a 12 elever i hver.

— Hvilke planer har du for neste år?

— Jeg tenkte jeg skulle ta et hvileår. Det blir enten folkehøgskole, eller en jobb for å tjene penger til å reise. Det er gøy å reise. Men på sikt kunne jeg tenke meg å jobbe som ingeniør eller noe, men vet ikke helt hvilken retning.

— Noe innen romfart, kanskje?

— Det vet jeg ikke helt ennå. Er ikke helt sikker.

Kald og stille

— Hvordan bor du?

— Det er ikke internat på skolen, så vi leier hybler i nærheten. Jeg bor sammen med to andre.

— Hva driver du med på fritiden?

— Jeg spiller litt squash og driver med styrketrening. I grunnen det samme som jeg pleide å gjøre hjemme. Men jeg spilte squash bare for gøy med kamerater, altså.

— Hvordan liker du Nord-Norge?

— Det er litt kaldt – og litt stille, men ellers greit. Det skjer jo ikke så mye, Andenes er ikke så veldig stort. Men selv om jeg bare har vært her i noen uker, tror jeg det blir veldig bra.