KRISTIANSAND: I stedet anmoder miljørettet helsevern i Kristiansand kommune nå fuglevenner om at det ikke dumpes brød i mengder.

— Hvis du skal mate fugl er det helt greit, men gjør det med måte. Slenger man en hel loff på bakken hakker fuglene litt i den, mens resten blir liggende, forklarer avdelingsingeniør Are Vegusdal til Fædrelandsvennen.

Og all mat som blir liggende er yndet vomfyll for våre pelskledde (u)venner, ikke minst når nettene blir lange og kulda setter inn.

Griper ikke inn

Samme lov gjelder for byens gatekjøkkengjester: Ikke kast matrester på bakken, for da får noen firbeinte raskt ferten av dem.

— Blir det liggende mye søl på bakken kan man fort få et rotteproblem, de liker å etablere seg i nærheten av matfatet, bekrefter skadedyrbekjemper Torbjørn Lund hos Anticimex.

Da en av byens butikkinnehavere forleden observerte rotte i Wergelandsparken på høylys dag, gikk skadedyralarmen i kommunen.

— Tommelfingerregelen sier at ser du ei rotte i dagen, har du ti der, opplyser Vegusdal fra miljørettet helsevern.

Videre forklarer han at rottene helst er fryktet på gatenivå fordi de kan bringe sykdom til mennesket i form av tarmbakterier fra vårt eget kloakksystem. Ris til egen bak, så å si.

Parksjefen vil foreløpig verken ta rotta på duene eller tradisjonen som gleder mange godt voksne i Kvadraturen, men er på vakt:

— Vi vil følge nøye med på dette i løpet av det neste året, bekrefter Svein Ole Breland.

Normal bestand

Kommuneoverlegen er koblet på saken, men også han vegrer seg for å slå hånden av fuglevenner.

— Jeg er ikke så bekymret for situasjonen. Dessuten vil tiltak for å stoppe matingen gjøre noe med kosen, trivselen og utseendet til parken, forklarer Vegard Vige.

Ifølge Anticimex, som på oppdrag fra kommunen jevnlig plasserer ut gift i kloakknettet, er det lite som tyder på at rottebestanden i sentrum har tatt seg opp den senere tid.

Butikkinnehaveren som gjorde observasjonen er forbauset over at ikke kommunens fagfolk tar affære.

— Det er forskjell på å mate fugler og mate fugler. Når man lemper ut fem svære kneipp blir noe liggende igjen. Men vi får bare se an utviklingen, om dette fortsetter, sier mannen som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

duer 1.jpg Foto: Torstein en