KRISTIANSAND: — Hvis det blir et folkekrav, har jeg ingenting imot å se på det. Det krever ikke store investeringer, sier Vinorum til fvn.no, på spørsmål om det etter medieomtalen i går vil bli aktuelt å tilby abortinngrep for pasienter i Flekkefjord.

- Hvor store investeringer er det snakk om?

- Jeg vil anta at de har det utstyret som trengs, svarer Vinorum.

Fleipet om represaliefrykt

I går meldte NRK Sørlandet at en gynekolog ved Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord ikke tør utføre aborter på grunn av at han fryktet represalier. Flere medier omtalte så saken, blant annet fvn.no.

Tør ikke utføre aborter

Men det viste seg at dette utspillet ikke var alvorlig ment fra Marcüs Gurgen, leder ved avdeling for kirurgiske fag ved Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord.

- Jeg gjenga en fleip fra en kollega om noe som kunne skje hvis vi hadde utført aborter i Flekkefjord. Det var idiotisk og feil av meg å fortelle det videre, sier Gurgen til VG Nett onsdag ettermiddag.

Han vil ikke kommentere om han opplyste til NRK at han mente sitatet «Han har ikke lyst til å få steiner gjennom vindusruta hjemme hvis han bestemmer seg for å utføre en abort» som en fleip.

Har ikke fått noen henvendelser

Etter gårsdagens sak fra NRK har flere politikere reagert i forskjellige medier og krevd at det skal bli mulig å få utført aborter i Flekkefjord.

— Dette er jo først og fremst et dilemma for kvinner som søker abort, at holdninger i et samfunn er av en slik karakter at de ikke kan benytte sine lovlige rettigheter innfor helsetjenesten. Det er beklagelig. Jeg trodde ærlig talt slike holdninger hørte til forgangne tider, uttalte stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til fvn.no, som en reaksjon på at religion ble pekt på som årsaken til at aborter ikke utføres i Flekkefjord.

Men ingen, verken politikere, pasienter eller pasientorganisasjoner, har henvendt seg til Ole Georg Vinorum.

— Jeg har snakket med avdelingsledere, men de ser ikke behovet for det i Flekkefjord. Hvis det derimot er mange som ønsker dette tilbudet i Flekkefjord, ser jeg ikke bort ifra at vi kan få på plass det, sier han.

Assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Toril Hagerup-Jenssen, opplyste til fvn.no i går at ingen så langt har klagd på at tilbudet ikke finnes i Flekkefjord.

Kjenner ikke til reservasjoner

Ole Georg Vinorum er konstituert klinikksjef for kirurgisk klinikk, som blant annet omfatter de gynekologiske avdelingene på sykehusene på Sørlandet. Han kjenner ikke til at noen av legene han er sjef for formelt har reservert seg mot å utføre abort.

— Jeg har noen få ganger møtt på mennesker som ikke vil utføre aborter. Da har vi ordnet deg slik at andre kan gjøre det. Det er vanlig å ta slikt muntlig, men jeg har ikke møtt mye på det, sier han.

Vinorum legger imidlertid vekt på at leger som er imot abort, ikke skal utføre inngrepet.

— De som mener dette er feil, må ikke ha med denne pasientgruppen å gjøre. Pasientene er i en sårbar situasjon, sier Vinorum.