KRISTIANSAND: – To av de omkomne er venner jeg har kjent de siste 20 årene. Det er helt for jævelig, sier Geir Sakariassen.

Hjertet stopper

Ifølge Sakariassen skal vennene ha død etter å ha brukt uren «speed». Sakariassen sier de siste ukers dødsfall er på alles lepper i narkomiljøet i Kristiansand. Narkomane frykter amfetaminen er iblandet giftstoffer som får hjertet til å stoppe.

– En person overlevde etter å ha inntatt stoffet. Han var klinisk død, men de klarte å få liv i ham igjen. Da han satte skuddet skjønte han at noe var galt og sa; «Hva har jeg fått i meg?». Deretter falt ham om, hevder Sakariassen.

Feltsykepleier Liv Bente Sunde sier taushetsplikt gjør det vanskelig å kommentere saken. Hun ønsker likevel å advare mot metamfetaminen som selges i Kristiansand for tiden.

– Jeg føler jeg har plikt til å advare når situasjonen er så alvorlig som nå. Den metamfetaminen, som er i omløp i Kristiansand, er svært farlig. Så farlig at den kan medføre død. Jeg vil på det sterkeste advarer folk, sier Sunde.

Politiet orientert

Ifølge feltsykepleieren skal metamfetaminen som er i salg være tilsatt stoffet PMMA.

Mens dødsfall knyttet til amfetamin eller ecstasy alene er relativt sjeldne, har det i løpet av kort tid vært flere dødsfall i Norge med PMMA i blanding med amfetamin/metamfetamin.

Leder for uro— og narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Dag Tallaksen, sier politiet ikke har dokumentasjon på at dødsfallene skyldes uren amfetamin.

– Vi har hørt de samme ryktene som dere viser til, men har ingen bevis på at det er riktig. Dersom det skulle vise seg å være farlig stoff i omløp, så vil vi advare brukerne og be dem skaffe seg ny leverandør, sier Tallaksen.

En person har meldt seg hos politiet i Kristiansand og levert en bekymringsmelding. Vedkommende var innlagt på Sørlandet sykehus Kristiansand etter å ha tatt amfetamin.

– Han ønsket å gjøre politiet oppmerksom på saken. Får vi tak i det aktuelle stoffet, så vil vi sende det til Kripos for hurtiganalyse, sier Tallaksen.

Til analyse

Leder for krimteknikerne i Agder politidistrikt, Gunnstein Kallhovd, sier det er foretatt obduksjon i etterkant av dødsfallene de siste ukene. Han opplyser at det kan ta flere uker før analyseresultatet fra Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning foreligger.

To rusmisbrukere som nå er døde bodde på natthjemmet i Kristiansand. Hjemmet drives av Kirkens bymisjon. Prest og daglig leder, Øyvind Stabrun, sier han ikke kjenner til om dødsfallene skyldes urent stoff.

Geir Sakariassen har vært stoffmisbruker i en årrekke, men behandles nå med metadon gjennom det såkalte LAR-prosjektet. Han frykter flere dødsfall dersom den farlige amfetaminen ikke blir fjernet fra gata.

– Frykten er at unge mennesker skal kjøpe stoffet. Da kan vi få en serie med dødsfall. Politiet må gjøre alt som står i deres makt for å få stoppet dette, sier han.