— Undersøkelser viser at ni av ti gravide som får påvist foster med Downs tar abort. Jeg ser ikke ned på dem som gjør det, det får være deres valg. Men jeg ønsker ikke at vi som politikere skal legitimere det. Jeg ønsker ikke et sorteringssamfunn hvor det ikke er rom for alle, og hvor alle skal like ut, sier Signhild Stave Samuelsen (27) fra Kristiansand med hjemmeadresse i Farsund, hvor hun står på tredjeplass for Sp til valget. Hun er også internasjonal leder i Senterungdommen, og studerer religion på Universitetet i Oslo.

På landsmøte til Sp foreslår Senterkvinnene i dag å åpne for ultralyd i 12. uke av svangerskapet.

— Jeg tror vi fra Sørlandet står ganske samlet mot dette, sier Samuelsen.

— De foreldrene jeg kjenner med funksjonshemmede barn er glade for at de ikke fikk valget, ettersom en ofte har et annet perspektiv før og etter en har fått barnet. Av og til er det greit å ikke vite. Vi er sånn laget at mye kan bli greit når det først har skjedd, sier hun.

— Jeg vet at halvparten av de gravide i dag tar tidlig ultralyd, men det er en annen debatt. Jeg har ikke behov for å forby det, men ønsker det ikke, og jeg ønsker heller ikke å endre dagens abortlov, sier hun.

Dette sier toppkandidaten til fylkestingsvalget i Aust-Agder:

— Hvis vi skulle åpnet for tidlig ultralyd, ville det virke som at det offentlige vil motvirke at kvinner skal føde barn med annerledeshet, og det er ikke det offentliges oppgave. Dette er et privat valg som det offentlige ikke bør oppmuntre til, men som folk må ta selv. Jeg vil heller jobbe for at samfunnet skal ha et godt tilbud til alle som er født, sier Kåre Gunnar Fløystad (23).