KRISTIANSAND: Forskere ved Universitetet i Agder har undersøkt hvordan mat og riktig ernæring brukes i behandlingen av psykiatriske pasienter, spesielt ved depresjoner. Resultatet er nedslående, skriver forskning.no.

Ifølge forskerne får ikke psykiatriske pasienter i Agder den ernæringen de bør ha.

— Vi ble mildt sagt overrasket. Til tross for at det er veldokumentert at mat kan brukes som medisin, og at ernæringsmessig riktig mat har stor betydning for psykisk velvære, er det samtidig en tilsynelatende betydelig kunnskapsløshet rundt dette i psykiatrien, sier førsteamanuensis Berit Johannessen ved Universitetet i Agder til forskning.no.

Legeattest mot fisk

I undersøkelsen så forskerne særlig på om det legges vekt på å få pasientene til å spise fisk. Omega-3-fettsyrer, som man får i seg ved å spise fisk, er en medvirkende faktor i utviklingen av mental helse.

- Ved to tilfeller oppdaget vi faktisk at en lege hadde skrevet ut legeattest på at pasienter ikke skulle ha fisk til middag, uten annen tilsynelatende grunn enn at pasientene ikke likte fisk, sier Johannessen.

Hun mener pasientene ikke er like mottakelige for behandling som de ellers kunne ha vært.

- Psykologisk behandling, særlig av deprimerte mennesker med selvmordstanker, får dermed et dårligere utgangspunkt enn det kunne ha hatt, sier forskeren.

- Ingen tar ansvar

I undersøkelsen har Johannessen og kollegene Ingjerd Karin Skagestad og Anne Mari Bergkaasa gjennomført intervjuer med psykiatere, samt hatt spørreskjema ute blant sykepleiere og sykepleierstudenter i praksis ved flere psykiatriske institusjoner i Sør-Norge.

Felles for gruppene er at ingen av dem ser ut til å ha eller ta et ansvar for å bruke ernæring som medisin.

— Sykepleierne mener det er legenes og psykiaternes ansvar, mens psykiaterne mener dette ikke sorterer under dem. Følgelig er det ingen som tar ordentlig fatt i problemstillingen, sier Johannessen, som mener problemet er større enn det burde være.

- Det er synd, ikke minst for pasientene, sier hun.

Undersøkelsen publiseres i tidsskriftet Complementary Therapies in Clinical Practice. Undersøkelsen dokumenterer tilstanden i Agder, men ifølge Johannessen er det lite som tyder på at den er vesentlig annerledes andre steder i landet.