KRISTIANSAND: — Vi har sagt at ustyr til sykehus er en statlig oppgave. Det blir feil at kommunene skal subsidiere sykehuset. Våre penger prioriterer vi til kommunale formål, sier Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla kommune.

Vennesla er en av kommunene som har sagt nei til å støtte mammografiaksjonen for Sørlandet. Aksjonen, som ledes av Sykehuset i våre hender, Sørlandet Sykehus Arendal i våre hjerter og Listerrådet, har som mål å samle inn penger til tre nye mammografiapparater til sykehusene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. I den forbindelse har ildsjelene henvendt seg til alle kommunene i Agder og bedt om støtte. I Vest-Agder har Vennesla og Songdalen sagt nei til å støtte mammografiaksjonen, mens Søgne og Mandal ikke har svart på henvendelsen ennå.

— Når kommunene trenger mer penger, får vi hele tiden svar fra staten, som sier at dette får dere ordne selv. Da kan ikke staten forvente at kommunene stiller opp, sier Bransdal.

Hun har et enstemmig plan- og økonomiutvalg i ryggen. Vennesla-ordføreren peker også på at kommunen får svært mange forespørsler om å støtte gode formål.

— Vi får mange forespørsler, men denne har det blitt litt ekstra blest om. Vi har en policy i kommunen som går på at vi kun støtter tv-aksjonen. Vi har også gitt ekstraordinær støtte til Haiti og i forbindelse med tsunamikatastrofen. Men det er altså helt ekstraordinært, sier Bransdal.

Prinsipp

Vennesla-ordføreren har fått enkelte reaksjoner fra enkelpersoner.

— Jeg vet godt at pengene går til et godt formål, men dette er bare ikke vår oppgave. Etter vårt vedtak har jeg fått muntlig henvendelse fra mammografiaksjonen, med spørsmål om å ta saken opp igjen. Det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Bransdal.

Også Songdalen kommune har sagt nei til å støtte aksjonen. Rådmannen foreslo egentlig å gi en krone per innbygger til aksjonen, det vil si 6000 kroner. Men Aps Helge Stapnes fremmet et nytt forslag til kommunestyret, der han foreslo å ikke støtte aksjonen i det hele tatt. Hans forslag fikk flertall.

— Vårt vedtak er kun prinsipielt og har ingenting med mammografiaksjonen å gjøre overhodet. Dette går på at det ikke er kommunens oppgave å sikre et tilbud på sykehuset. Det er statens oppgave. Vi får rammetilskudd av staten for å drive kommunen, og da blir det rart hvis vi skal gi tilbake til staten slik at de kan drive sykehus, sier Stapnes.

— Men rådmannen foreslo bare 6000 kroner?

— Det er et symbolsk beløp, men har man prinsipper, er det uavhengig av beløp, sier Stapnes.

Fornøyd

Oddmund Wallevik, som leder Sykehuset i våre hender, er godt fornøyd med beløpet som har kommet inn så langt.

— I går hadde vi 5,12 millioner kroner på kontoen. Målet er å få inn 6,3 millioner kroner. Totalt har vi fått 1,8 millioner fra kommuner og fylkeskommunene, forteller Wallevik.

Aksjonen skulle egentlig samle inn 7,5 millioner kroner innen påske. Nå er beløpet satt ned, siden utstyret viser seg å være billigere enn det man trodde. I tillegg er tidsfristen strukket. Det er ti kommuner i Aust-Agder og fire kommuner i Vest-Agder som ikke har bidratt foreløpig.

— Jeg antar at anstrengt kommuneøkonomi spiller inn, men jeg er mer overrasket over at så mange kommuner har bidratt med så store beløp. Vi har i tillegg fått Haiti-katastrofen etter jul, som fikk kolossal oppmerksomhet i media. Vi lå veldig lavt i terrenget da, forklarer Wallevik.

Nå håper han på en skikkelig innsats for å få den siste drøye millionen på plass.

— Tallene kryper oppover. Nå vil jeg gjerne se at de kommunene som ikke har betalt inn gjør det i løpet av april. Så synes jeg det er littegrann rart at næringslivet er så fraværende. For dette berører jo både menn og kvinner, sier Wallevik.