KRISTIANSAND: — Spesielt vil en streik kunne ramme fremdriften på Agder Energis bygg, sier personaldirektør hos Kruse Smith, Tom Syvertsen, til fvn.no.

Stort omfang

Dersom det blir streik fra tirsdag kommende uke, tas på landsbasis over 16.000 arbeidere innen byggfag ut i streik. På Agder er Kruse Smith den arbeidsgiveren som rammes hardest.

— Ingen ønsker streik. Det går utover så mye, både produksjonsmessig og bemanningsmessig. I tillegg til dem som er direkte berørt, vil en streik kunne føre til permittering til mennesker i administrative stillinger, sier Syvertsen.

Lønnsforhandlingene har vært tøffe. Etter at forhandlingene gikk over til mekling, ble det brudd i meklingen klokka 12 torsdag. Nå har partene frist til midtnatt natt til tirsdag, før streiken eventuelt er et faktum.

— Jeg håper og tror i det lengste at vi skal klare å unngå en streik. Det er ikke noe greit – særlig dersom en streik blir langvarig. Byggherrer rammes, også, sier Syvertsen.

Tror på enighet

Det er lønn partene er uenige om. Syvertsen sitter selv i forhandlingsutvalget.

— Det blir alltid mye politikk under slike lønnsforhandlinger. Det er høytidelig og alvorlig. Mye står på spill, og det er store verdier som skal ivaretas. Forhandlingene kan gi store ringvirkninger både for de ansatte og for bedriftene. Det er nok noen som er streikevillige, men jeg tror begge parter har forståelse for hverandre. Jeg har et realistisk håp om at vi skal bli enige, sier Syvertsen.

Totalt vil over 400 arbeidere innen byggfag bli tatt ut i en eventuell streik.

Brudd også innen hotell- og restaurantfag

Det ble brudd i meklingen også for medarbeiderne innen hotell- og restaurantfag torsdag. Her vil en eventuell konflikt på den såkalte Riksavtalen for hotell og restaurant på landsbasis omfatte 6183 medlemmer i NHO-bedrifter, og 192 medlemmer i bedrifter med direkteavtaler. 199 tas ut i streik på Agder.

Her finner du komplette lister over hvilke bedrifter som eventuelt blir ut i streik:

Byggfag | Hotell- og restaurantfag