KRISTIANSAND: — Jørgen og Per Sigurd er ikke hjerteråe, men de uttrykker seg sånn, og med sine ord gjør de det vanskelig for Ap å støtte forslagene om at tiggerne må registrere seg. Vi støtter likevel saken, men det er noe med hva slags menneskesyn som presenteres med måten man ordlegger seg på, sa Gundersen under debatten.

SV var eneste parti som ikke støtter innskrenkinger i tiggernes virksomhet. Harald Hageland mener politikerne er mer opptatt av å fjerne tiggerne, enn fattigdommen og tiggingen, fra byen.

Endringer

Formannskapet valgte onsdag med 12 mot én stemme å gå inn for ordføreren og rådmannens forslag om nye «tigge-regler». To ting endres. Det ene er at alle som skal selge ting på gaten, må innheten tillatelse på forhånd. Det andre er at tiggere eller folk som skal samle inn penger, må registere seg.

— Men vi må sikre oss mot utilsiktede virkninger. I høringen som nå kommer, må vi finne ut hva dette betyr for de som selger gatemagasinet Klar, et salg vi ønsker i byen. Hva med skoleelever som samler inn til klassetur, eller basarer? De siste årene har vi vært så strenge på gatemusikanter at vi har mistet noe viktig i bybildet om sommeren. Derfor bør vi også utrede om vi kan endre dette regelverket, så vi får musikantene tilbake, sa Mette Gundersen.

Alle støttet dette. Også Dag Vige (V) sitt forslag om å hjelpe tiggerne ble enstemmig. Rådmannen får i oppdrag å kontakte bymisjonen for å se om det er mulig å få kontakt med tiggerne, og om mulig sette i gang hjelpetiltak.

Repliserte ikke

Ordfører Per Sigurd Sørensen repliserte ikke på kritikken om ordbruk, men sa at forslagene om registering av tiggerne vil løse problemer. Det vil både bedre tryggheten for borgerne i byen, og det vil gjøre det lettere å avsløre bakmenn bak tiggervirksomheten. Slik sett, er det hjelp til tiggerne.

KrFs Jørgen Kristiansen sa at han står for hvert ord han har sagt, og at han vet hva nestekjærlighet er.

Mette Gundersen repliserte:

— Det er noe med bråkjekt å mene man har alle svar i en sak som slett ikke er enkel, men komplisert. Og med å snakke om en gruppe, og ikke enkeltmennesker. Og du har ikke monopol på nestekjærlighet, Jørgen. Den kan vi ha vår egen tolkning av alle sammen, og jeg forsvarer retten min til å lese avisen og reagere på det jeg leser.