KRISTIANSAND: Vogntogsjåføren var på vei nedover Trybakken på E 39 i Søgne da han kjørte forbi en semitrailer ved å krysse den heltrukne sperrelinjen.

Like før svingen, hvor fire ungdommer fra Mandal i høst omkom da de kolliderte med en lastebil, la sjåføren seg inn i eget kjørefelt.

To politimenn, som kom kjørende bak, reagerte sterkt på den farlige forbikjøringen.

Gled inn i svingen

«Tiltalte krysset den doble heltrukne sperrelinjen og foretok forbikjøringen i venstre motgående kjørefelt før han la seg inn i eget kjørefelt umiddelbart før den skarpe høyresvingen. Polititjenestemennene har beskrevet dette slik at tiltaltes vogntog nærmest gled inn i svingen», heter det i dommen fra Agder lagmannsrett.

Den 33 år gamle sjåføren fra Arendal ble i Kristiansand tingrett i desember dømt til fengselsstraff i 15 dager, men anket til lagmannsretten fordi han mente bevisene ikke holdt.

I lagmannsretten hevdet han at forbikjøringen var avsluttet i god tid før svingen, og at traileren som ble forbikjørt senket farten slik at han skulle komme forbi.

Lagmannsretten trodde imidlertid ikke mannen, og la politimennenes vitneforklaring til grunn.

— Svært stygg og risikabel

Politimennene var på vei tilbake til Kristiansand i en sivil politibil etter en fangetransport til Åna fengsel på Jæren. Like øst for Mandal ble de liggende bak arendalittens vogntog, med bare et annet vogntog mellom.

I lagmannsretten opplyste politibetjentene at de oppfattet forbikjøringen som svært stygg og risikabel. De satt med «hjertet i halsen» med tanke på at det kunne komme trafikk i motgående forbikjøringsfelt.

Ved Lohnelier stoppet de sjåføren, som umiddelbart fikk førerkortet beslaglagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPERRELINJE: På denne sletten før svingen kjørte 33-åringen forbi en semitrailer ved å krysse den doble heltrukne sperrelinjen. (Foto: Elling Svela) Foto: Elling Svela

Lagmannsretten har nå dømt mannen til 14 dagers fengsel, som er i tråd med aktors påstand. Han mister også førerkortet i 12 måneder, like lenge som i tingrettens dom. I tillegg må han betale 2000 kroner i saksomkostninger.

Knusende dom

Retten er knusende i beskrivelsen av forbikjøringen, og skriver i dommen at utfallet kunne blitt katastrofalt.

«Det kunne når som helst komme et motgående kjøretøy som under forbikjøring av kjøretøy i høyre motgående felt holdt høy hastighet. I så fall ville sammenstøt med katastrofalt resultat vært en nærliggende konsekvens. Selv om tiltaltes vogntog var uten last, hadde det en vekt på mer enn 11,5 tonn og utgjorde derved et stort farepotensiale. Forbikjøringen måtte også ta forholdsvis lang tid da semitraileren tiltalte skulle forbi var 17-19 meter lang. Tiltalte har utvist en kvalifisert klanderverdig opptreden som foranlediger sterke bebreidelser for mangel på aktsomhet», heter det i dommen.

— Har et stort ansvar

Under forbikjøringen, som skjedde om kvelden 23. juni i fjor, kom det ingen kjøretøy i de motgående kjørefeltene.

«Dette skyldes imidlertid tilfeldigheter utenfor tiltaltes kontroll og bør derfor ikke få særlig innvirkning på reaksjonsfastsettelsen», skriver lagmannsretten, som ikke fant noen andre formildende forhold enn at sjåføren tilstod å ha krysset sperrelinjen.

33-åringen er tidligere dømt for promillekjøring, kjøring uten gyldig førerkort og fartsovertredelse.

«Yrkessjåfører som fører lange og tunge kjøretøy har stort ansvar for andre veifarendes liv og helse. Allmennpreventive grunner gjør det etter lagmannsrettens oppfatning nødvendig å reagerer med ubetinget fengselsstraff når en sjåfør forvolder så stor fare som her», skriver lagmannsretten.