KRISTIANSAND: Guttene hadde lagret sexvideoen på sine mobiltelefoner, som i høst ble beslaglagt av politiet etter at rektor ved ungdomsskolen til de tre meldte fra.

– Det var en grov video som viste seksuell omgang mellom en 14 år gammel jente og en gutt på 15 år. Hendelsen fant sted privat, da flere ungdommer var samlet, opplyser politiinspektør Torunn Fossli Sætre til fvn.no.

Stor belastning

Den 13 år gamle gutten filmet de seksuelle handlingene mellom den 15-årige gutten og jenta. Han ga deretter filmsnutten videre til 15-åringen.

At videoen ble spredt til andre skal ha vært en stor belastning for den unge jenta.

– Grunnen til at jeg ble involvert, var at en elev var bekymret for videoen som var tatt opp og spredt via mobiltelefoner. Jeg anbefalte foreldrene til å ta tak i saken, og ga en redegjørelse til politiet, sier rektoren.

Da politiet ble informert, startet de selv etterforskning av saken. De involverte er avhørt flere ganger, og det beslaglagte materialet er gjennomgått. 13-åringen har nå fått saken henlagt på grunn av sin lave alder, mens politiet gir 15-åringen betinget påtaleunnlatelse, noe som betyr at det ikke reises tiltale selv om det finnes nok beviser.

Advarsel

En påtaleunnlatelse er dermed ment som en advarsel til 15-åringen.

– Han har vært i besittelse av en video på mobil som er straffbar, men vi har ikke funnet grunnlag for at han har stått for en videredistribusjon. Vi ser ikke grunn til annen reaksjon enn påtaleunnlatelse på vilkår av at det ikke skjer igjen innen to år, sier Fossli Sætre, som mener guttene har innsett alvoret av det de har gjort.

– Det er snakk om unge personer som har skjønt alvoret, men som ikke gjorde det der og da, sier hun.

Rektoren ved skolen til de tre sier at saken har vært vanskelig for alle de involverte.

– Vi har vært opptatt av å ivareta elevene som var involvert, sier han.

Frivillig sex

Den seksuelle omgangen mellom 15-åringen og 14-åringen har ikke politiet funnet ulovlig.

– Det var frivillighet rundt selve hendelsen, og de to var jevnbyrdige i alder og utvikling. Men det er ulovlig å være i besittelse av video eller bilder som seksualiserer barn, sier Fossli Sætre.

Politiinspektøren mener det har blitt et stort problem at ungdom sprer bilder og videoer via mobiltelefoner og internett som de ikke skjønner konsekvensen av, og ser en økning av det hun kaller nettmobbing.

– Mange har ikke de rette bremsene på i forhold til grenser. Det blir en form for mobbing og latterliggjøring av dem det går ut over. Det er etiske og emosjonelle ting som ungdom ikke ser konsekvensene av, sier hun.

Fædrelandsvennen fikk først opplyst av politiet at det var 13-åringen som både filmet og var sammen med jenta i videoen. Dette korrigerte politiinspektør Torunn Fossli Sætre senere mandag kveld: 13-åringen filmet, men det var 15-åringen som var i kontakt med 14-åringen.