PASS PÅ: Folk turte å bevege seg ut i Posebyen lørdag, men det gikk svært sakte. I veiene i Kvadraturen ligger det masse snø, is, slaps og vann. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Vakthavende oppsynsmann i ingeniørvesenet, Arvid Høyåsen, advarer mot speilglatte gater og veier lørdag.

— Vi strør hele tida, og kjører de samme veiene og gangstiene flere ganger. Men det er veldig glatt alle veier, og folk må være forsiktige når de er ute og går, sier han.

Noen våget seg ut

Fædrelandsvennen var lørdag ettermiddag og sjekket forholdene i Posebyen og på Lund, og de få som hadde våget seg utendørs beveget seg svært sakte på glatta.

Märt Pôllumäe og sønnen Hans (7) var på vei hjem i Tors gate fra butikken. Og det gikk svært sakte på den glatte veien.

— Vi går forsiktig, men Hans har falt noen ganger, sier far.

— Fire ganger, bekrefter 7-åringen.

PASS PÅ: Folk turte å bevege seg ut i Posebyen lørdag, men det gikk svært sakte. I veiene i Kvadraturen ligger det masse snø, is, slaps og vann. Foto: Sondre Steen Holvik

Men kristiansanderne har gått forsiktig så langt i løpet av dagen, og legevakta i Kristiansand kan ikke melde om uvanlig mange pasienter med bruddskader som følger av fall på glatta.

Strør kontinuerlig

Men is med et lag med regnvann oppå er en uheldig kombinasjon, også for kommunenes strømannskaper.

— Markens gate er bra, ellers er det glatt de fleste steder. Vi strør, men grusen går igjennom snøen og vannet, sier Høyåsen.

Kommunen holder også fortsatt på med bortfrakting av snø, ved siden av å strø bilveier, sidegater og gangstier.

Høyåsen sier at alle tilgjengelige mannskaper er ute, og at de har god kontroll på vannmengdene som fortsetter å komme ned over kommunen lørdag.

— Vi må passe på at det ikke blir oversvømmelser, men vi har god kontroll foreløpig, sier han.

Glatte veier i innlandet

Det har ikke vært noen større hendelser på veiene som følger av nedbøren lørdag, men Vegtrafikksentralen melder om glatte veier i innlandet.

— Det er glatt på de mindre veiene, og på Rv 9 opp mot Hovden får vi meldinger fra flere bilister om at det er så glatt at de ikke kan kjøre videre. Her er det mye snø og is, seier veioperatør Tone Kleiv.

Hun forteller også at Fv 42 i Vest-Agder og Rv 41 oppover fra Kristiansand har isdekke, og mange glatte partier.

— Mitt beste råd er at folk kjører forsiktig og tar seg god tid, sier hun, og forteller at entreprenørene er ute og strør for fullt.- Alle entreprenørene er nå ute og strør, og de strør de samme veiene flere ganger, sier hun, og fortsetter:

— På E 18 og E 39 går det imidlertid veldig greit akkurat nå, selv om det kan være glatte partier med snøslaps. Men det er bart og vått, sier hun.

Helt vest i fylket, mellom Haughom og Tonstad i Sirdal, er det ifølge avisa Agder nå store basseng med vann på Fv 42.