KRISTIANSAND: — Er alt klart for nok en julemiddag for alle somvil komme til Son (Sammen om nøden)-senteret?

— Alt er klart ogingen skal frykte prisen. De har følt seg skyldige nok, de somkommer. Vi vet det blir hyggelig. Gjestene kan jo de gamle sangene.Nå har jeg selv stått i kø og ventet på deg. De foran viste seg åvære forretningsfolk fra nabolaget.

- Hva var deres anliggende?

— Dekom med penger. Er det ikke flott? Tenk, her går rusbrukere ut oginn, også kommer naboer for å vise slik støtte. Fantastisk.Dessuten fikk jeg nettopp melding om at en sjokoladefabrikk gir osstre paller godteri til jul.

- Hvor mye koster tre paller sjokolade?

— Aner ikke. Vi betaler ingenting. Det gjør vi aldri for noe.

- Nærthar besluttet at du skal få årets siste juleglede på vegne avstaben. Hva tilbys brukerne av senteret når det ikke er jul?

— Mat,klær, og en god prat har vi tilbudt siden senteret sto nytt i 2002.Det nye er et helse- og velværerom. Vi gjorde som vi pleier ågjøre. Det viktigste er ikke å ha pengene klare, men troen på atdet skal gå. I Grimstad har jeg et lager for tørr, frys ogkjølemat. Vi får omtrent 100 tonn i året.

- Sammen om nøden virker åvære et familieforetak, med deg som prosjektleder, kona somnæringskonsulent ved hjemmebasen i Grimstad og datteren som lederav botreningssenteret på Fevik.

— Du kan vel si det sånn. Men vi harogså en øvrig stab som teller både ansatte og frivillige.

- Du kunne,med dine 66 år, vært pensjonist for lengst. I stedet har dutelefonen på og er tilgjengelig døgnet rundt. Og du nøyer deg ikkemed å lindre nød i Kristiansand?

— Vi driver også arbeid i hjembyenHaugesund, Bergen, Sauda, Kvinesdal, Grimstad, Froland, Sandefjord,Porsgrunn, Karmøy, Flekkefjord og Mandal, pluss rehabilitering påFevik. I ryggen står IOGT Norge.

- Har du alltid vært gateprest?

— Bare siden jeg ble oppmerksom på nøden i Arendal i 1992. Deretteropprettet jeg T5-senteret, som ble modell for alt jeg opprettetsenere.

- Når begynte du å vandre gatelangs i Kristiansand?

— Ni årsenere.

- Er målet å gi dem du møter et løft i hverdagen eller et livtilbake på beina?

— Begge deler. Samtalen kommer ofte innomdimensjoner i livet. Det er mye gudstro og gudslengsel i menneskerpå gata.