KRISTIANSAND: — Jeg synes det er helt på trynet at jeg må bruke opp sparepengene mine før jeg kan få støtte av Nav, sier Malene Hansen.

I oktober skrev Hansen under på en lærlingkontrakt som anleggsgartner hos Kaspar Strømme as i Kristiansand. Tidlig i desember ble hele avdelingen med anleggsgartnere permittert ved bedriften, på grunn av for få oppdrag. Da 18-åringen tok kontakt med Nav med spørsmål om dagpenger, fikk hun beskjed om at hun ikke hadde tjent nok (minst 123.000 kroner i løpet av 2011) for å kunne motta slik støtte.

- Bruk opp sparepengene

— Deretter ble jeg bedt om å søke om sosial stønad. Men før jeg kunne søke om dette, måtte jeg bruke opp alt av sparepenger, forteller Hansen, som synes det hele er urettferdig.

— Jeg har gått på skole, fått lærlingplass og blitt permittert. Og så må jeg bruke opp det lille jeg har spart for å få støtte. Det er kjipt. Jeg synes alle lærlinger bør ha rett til støtte fra Nav, understreker 18-åringen.

Arbeidsgiver grep inn

Hansen forteller at hun trenger penger til å få dekke utgifter i forbindelse med blant annet hybel og bil. Arbeidsgiveren hennes har nå gitt henne en midlertidig jobb som lagerarbeider, inntil permitteringen opphører, en jobb hun starter i på nyåret.

— Arbeidsgiveren min ønsket ikke at jeg skulle stå uten inntekt. Det er utrolig fint at ting har ordnet seg slik. Men det er nok ikke mange som er så heldige som meg, sier 18-åringen.

Siden det har ordnet seg for henne, ønsker hun å stå fram i Fædrelandsvennen med sin historie.

— Jeg tror det er mange som kan havne i samme situasjon som jeg har vært i. Jeg mener Nav bør gjøre unntak for oss som er lærlinger, slik at vi kan motta støtte, sier Hansen.

- Feil å belaste kommunen

elisabeth engemyr.jpg

Elisabeth Engemyr, leder for Nav Kristiansand, sier at et strengt regelverk skal bidra til at arbeidsledige aktivt søker etter nye jobber.— Hvis en person ikke har rett til dagpenger eller andre ytelser fra Nav, er økonomisk sosialhjelp aktuelt. Nav sjekker hva vedkommende har av andre inntekter og egne midler, før det er aktuelt å gi sosialhjelp, forteller Engemyr.

— Men er det ikke urettferdig at en tenåring, som Malene Hansen, må bruke opp sparepengene sine før det er aktuelt å få slik støtte?

— Jeg forstår at dette kan oppfattes som urettferdig, men mange vil nok også synes det er feil at kommunale budsjetter skal belastes når vedkommende selv har penger. Økonomisk sosialhjelp er et sikkerhetsnett for dem som ikke klarer å skaffe seg jobb og som ikke har penger til å forsørge seg selv. Når en person blir arbeidsledig, er det vedkommendes eget ansvar å finne seg en ny jobb, selv om den nye jobben ikke er drømmejobben.

— I Europa er det nå svært høy ungdomsledighet, men i Norge vil de fleste ungdommer klare å skaffe seg en jobb, påpeker Nav-lederen.

- Mulig grunnlag for regelendring

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) stiller spørsmål om det burde vært egne ordninger for lærlinger som faller ut av Nav-systemet.

— Når man blir permittert som lærling, burde det kanskje vært ordninger som fanger dem opp. De er under opplæring, og det er kanskje grunnlag for å se på en regelending her. Men en lovendring som ikke skal ta hensyn til formue ved utbetaling av sosialhjelp – det blir feil, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

— Hvis man har en stor formue, skal man klare seg selv. Sosialhjelp skal være den siste utveien vi har i sikkerhetsnettet i samfunnet vårt, fortsetter han.

Ropstad er stortingspolitiker for Aust-Agder og har vært medlem av Arbeids- og sosialkomiteen. Han skryter av arbeidsgiveren til Malene Hansen, som har sørget for at hun har et midlertidig arbeid i permitteringstiden.

— Det er prisverdig at arbeidsgiver har sikret henne arbeid. Den beste løsningen for ungdom i hennes situasjon er at de finner et midlertidig arbeid, og ikke går på sosialhjelp, mener stortingspolitikeren.