LILLEHAMMER: Øygard må dessuten betale den nå 17 år gamle jenta 150.000 kroner i oppreisningserstatning, ifølge dommen som falt i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag formiddag. Det var jentas forklaring som utgjorde det sentrale beviset mot Øygard. Domfellelsen innebærer at tingretten i stor grad har festet lit til hennes forklaring om opptil 50 samleier over en toårsperiode.

Jentas forklaring har vært detaljert og konsistent fra hun ble avhørt dagen etter at anmeldelsen var levert politiet, påpekte statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

– Tiltalte og fornærmede har hatt helt motstridende forklaringer om forholdet dem imellom, påpekte tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg før hun gikk inn i detaljene i Øygards forklaring.

Vil trekke seg

Dommen er i tråd med aktors påstand, men erstatningsbeløpet 110.000 kroner lavere enn kravet til jenta. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal argumenterte i sin prosedyre med at saken står i en særstilling, og at oppreisningsbeløpet derfor må settes høyere enn hva rettspraksis tilsier.

Øygard ga ingen synlige tegn til følelsesmessige reaksjoner da han fikk høre domsslutningen. Han hadde sin næreste støttespillere rundt seg da tingretten ble satt mandag formiddag. Kona Reidun, broren og svigerinnen fikk sitte på de ledige plassene bak tiltalebenken, noe som er høyst uvanlig.

Øygard skal ifølge TV 2 ha bestemt seg for å trekke seg som ordfører i Vågå hvis han ble domfelt i tingretten – uavhengig av utfallet av en ankesak. Han har imidlertid ikke kommentert dette selv i forkant av domsavsigelsen.

Kjæresten til stede

Den nå 17 år gamle jenta hadde på sin side sin 18 år gamle kjæreste til stede på tilhørerbankene i sal 1 i tinghuset på Lillehammer. Forholdet til ham var det som utløste konflikten med Øygard, som til slutt endte i retten. Den da 15 år gamle jenta fortalte først til kjæresten hva som hadde skjedd, før foreldrene til de to tenåringene ble koblet inn i saken. Det var jentas mor som til sjuende og sist gikk til politiet med anklagene mot ordføreren.

Dommen er imidlertid ikke rettskraftig. Øygard har allerede varslet at han vil anke en domfellelse, som han mener er grunnleggende uriktig. Eidsivating lagmannsrett har allerede satt av seks uker til ankesaken fra 22. april til 30. mai, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB

Anket dommenpå stedet

Vågå-ordfører Rune Øygard godtar ikke overgrepsdommen og anket umiddelbart etter avsigelsen mandag.

Øygard varslet allerede før domsavsigelsen at han ville anke saken dersom han ble dømt skyldig.

Hans forsvarer Mette Yvonne sier til NTB at hun må snakke med Øygard før hun kan kommentere dommen.

Ankesaken er ventet å komme opp i retten til våren.