KRISTIANSAND: — Vi stiller oss uforstående til inngripen fra Konkurransetilsynet. Det oppleves som urettferdig, sier Ove Røsstad til Fædrelandsvennen.

Han står sammen med sin bror Kay inne i det tradisjonsrike gartneriet på Bjørndalssletta. Etter mange år med lange dager som gartnere, var planen å selge driften til Plantasjen.

La ned forbud

Brødrene vil bygge nye bygg på grunnen de eier og leie dem ut på langsiktig kontrakt til hagesentergiganten med 58 butikker over hele Norge.

I august forbød Konkurransetilsynet salget til Plantasjen. De mener det vil føre til vesentlig konkurransebegrensning i hagesentermarkedet i kristiansandsområdet.Plantasjen har i dag utsalg i Sørlandsparken og på Tobienborg, et lite stykke unna Oddernes gartneri.

Anket til departementet

— Det var vanskelig nok å ta avgjørelsen om å selge til Plantasjen. Så kommer dette på toppen. Vi står litt på bar bakke nå. Salget skulle jo være pensjonen vår. Vi har jobbet dobbelt i så mange år, sier Ove Røsstad.

Brødrene er tredje generasjon gartnere på Bjørndalsletta. Bestefaren Eilert Røsstad startet med blomsterdyrking i drivhus her på 1930-tallet.

Konkurransetilsynets avgjørelse er nå anket til Fornyings- , administrasjons- og kirkedepartementet. Mandag var representanter derfra på befaring til butikker i Kristiansand-området.

Mener tilsynet tar feil

Plantasjen og Oddernes gartneri mener Konkurransetilsynet tar feil på flere punkter. De mener tilsynet har avgrenset det geografiske markedet deres for snevert. Dessuten mener de tilsynet ikke tar hensyn til at et hagesenter konkurrerer med et bredt spekter av butikker.

— Vi forstår ikke at Konkurransetilsynet mener at Plantasjen blir eneherskende. Du har gartneriene i Randesund, Kvarstein og Vågsbygd. Så kommer alle de store, tunge matvarekjedene. Alle blomsterforetningene, Europris og Ikea. Alle de er jo konkurrenter til oss, sier Over Røsstad til Fædrelandsvennen.

- Kundene vil ha et hagesenter

Konkurransetilsynet har fått utført en forbrukerundersøkelse som de mener viser at konkurransen fra andre typer detaljhandel er liten og at kundene nettopp etterspør det tilbudet som et hagesenter gir.

"Konkurransetilsynet har vurdert konkurransetrykket fra andre omsetningskanaler ved avgrensingen av det relevante markedet, og kommet til at andre omsetningskanaler kun utøver et begrenset konkurransetrykk innenfor de enkelte varekategoriene, og således ikke utgjør et relevant alternativ for den typiske hagesenterkunde", skriver de i sitt svar til klagen fra Plantasjen og Oddernes gartneri.

At Plantasjens utsalg på Tobienborg skal legges ned i fremtiden, er ikke vurdert som vesentlig for konklusjonen til Konkurransetilsynet.

"Det sentrale i vurderingen av konkurransesituasjonen er atPlantasjen ved å kjøpe Oddernes fjerner sin største konkurrent fra markedet, ogikke om Plantasjen har to eller tre butikker i Kristiansand-området, skriver Konkunrransetilsynet.

Tilsynet mener at det vil være et klart bedre konkurransemessigalternativ at en annen aktør kjøper Oddernes gartneri, eventuelt at Røsstad-brødrene fortsetterdriften.

Vil legge ned etter hvert

Får Ove og Kay Røsstad ikke solgt, vil det ikke være gartneri på Bjørndalssletta i fremtiden

— I verste fall blir det snakk om å drive noen få år til, og så legge ned. Å leie bort plassen til Plantasjen hadde vært en trygghet for oss, sier Ove Røsstad.

Han sier ingen i familien ønsker å overta driften og at det ikke har kommet tilbud fra andre seriøse aktører.

Brødrene er nå slitne av å slåss mot myndighetene.

— Det går ut over helsa. Ikke tvil om det, sier Ove Røsstad.

Ifølge Fornyings-, administrasjon og kirkedepartementet, vil en avgjørelse i saken foreligge før jul.