PÅ SJØEN: Politibetjentene Steinar Sunde, Pål Espeland og Audun Roland gjennomførte hummerkontrollen. Foto: Henrik Ihme
BESLAGLAGT: Denne teina var umerket, og ulovlig. Men politiet kan ikke bruke ressurser på å spore opp eieren, og saken vil bli henlagt. Foto: Henrik Ihme
TEINER I KIKKERTEN: De tre politibetjentene sjekket flere båter og 200 teiner torsdag. Foto: Henrik Ihme
PÅ REKKE: Ifølge politiet er det mye "utstyr" i sjøen i disse dager. Her ligger teinene rett utenfor Høllen. Foto: Henrik Ihme

SØGNE :— Jeg vet ikke om denne var ment til å fange hummer med, men den må beslaglegges, sier miljøkoordinator og politiførstebetjent i Agder politidistrikt, Steinar Sunde, mens han drar opp torskerusa i politibåten.

Rusa var ikke merket med navn og adresse, og er dermed ikke lovlig etter regelverket.

Fædrelandsvennen var med da politiets båtpatrulje torsdag tok en kontrollrunde av hummerfisket i Søgne-skjærgården. Da politiet gikk i land for dagen, etter flere timer på sjøen i Søgne og i Kristiansand, var resultatet kun én anmeldelse og noen advarsler etter å ha kontrollert omkring 200 teiner for riktig merking.

— Resultatene i dag var oppløftende og langt bedre ennnormalt, sier Sunde.

Flest lovlydige

Hummerkontrollørene er også fornøyde med hummerfiskernes oppførsel langs kysten så langt i år.

— Vi treffer på mye folk, og de er som regel glade for å slå av en prat. Vi beslaglegger lite, og de fleste vet hva de driver med. Det er mye lokalfolk som fisker hummer, sier Steinar Sunde, og fortsetter:

— Bortsett fra den ene beslaglagte teina, fant vi ingen andre ulovligheter i dag. Det er veldig positivt.

ULOVLIG HUMMER: Denne rognhummeren var i en av teinene som politiet kontrollerte torsdag. Den må slippes ut i det fri igjen. Foto: Politiet

Da er det verre under krabbefisket om sommeren.— Da er det mye rart, for eksempel fra hyttefolket. Da er det krabbeteiner med plastdunker over alt, sier Sunde.

181 anmeldelser

Men selv om de fleste fiskerne nå har sitt på det tørre, så finnes det fritidsfiskere som synder mot fangstreglene.

1. oktobervar det registrert181 anmeldelser for brudd på fiskeribestemmelsene i Agder, mot 227 på samme tid i fjor.

Men Steinar Sunde presiserer at man ikke uten videre kan gå ut i fra at fiskerne er mer lovlydige enn før.

— Antall anmeldelser gjenspeileri all hovedsak kontrollvirksomheten, og sier lite om det faktiske antall lovbrudd.Hadde vi brukt mer ressurser, ville det vært flere anmeldelser, sier Sunde.

Fra Søgne til Kristiansand

Politibetjentene hadde ikke mulighet til å la Fædrelandsvennen overvære kontroll av båter, på grunn av personvernet til hummerfiskere som eventuelt skulle ha urent mel i posen.

— Dette er første gang vi har med media på en slik tur. Men vi kan ikke ta båtkontroller nå, sier politibetjent Audun Roland.

— Litt kjipt om kona ser bildet av mannen sin på hummerfiske i avisa hvis han egentlig skulle vært et helt annet sted, sier betjent Pål Espeland til latter fra de andre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BESLAGLAGT: Denne teina var umerket, og ulovlig. Men politiet kan ikke bruke ressurser på å spore opp eieren, og saken vil bli henlagt. Foto: Henrik Ihme

I høstsol og på blikkstille sjø ble hummerteiner utenfor Høllen kontrollert, før patruljen dro videre mot Flekkerøy. Politikontroller til sjøs forekommer langs hele Agderkysten.

— Vi forsøker å oppsøke nye steder hele veien, sier Steinar Sunde.

- Hvor mange av disse kontrollturene tar dere?

— Det kan jeg ikke si. Men det blir ikke så veldig mange, røper han.

Store bøter

Alle umerkede teiner i sjøen blir registrert, men det er vanskelig å følge opp forholdene ytterligere. Hvis reglene brytes, og politiet kjenner eieren, vanker det derimot anmeldelse og bot.

Å ta en rognhummer i land er det som bøtelegges strengest.

Bøtene ligger på fra 3000 kroner og oppover. Blant annet lyder boten på 10.000 kroner for ilandføring av rognhummer i fredningstid. 9000 kroner er boten for å ta i land hummer under minstemål i fredningstid.

— Å ta en rognhummer i land er det som bøtelegges strengest, sier Steinar Sunde.

Teiner som ikke er merket skikkelig med navn og adresse er det som hyppigst går igjen.

— Vi finner teiner med for liten åpning, og så tømmer vi en del teiner for rognhummer og hummer under minstemål, men det er ikke regelbrudd å få dem i teinene, sier Sunde.

Men det finnes også fiskere som er ekstra frekke.

— Vi får tips fra publikum om at enkelte får forbausende mye hummer på første trekket. Da har de startet hummerfisket under fredningstiden, og lar hummeren stå i sjøen til 1. oktober, sier Sunde.