MANDAL: — Det er svært uheldig at en kuttliste på foreløpige anslag ble lekket til media. Det som har vært presentert i starten på budsjettprosessen har skapt mye frykt. Det er veldig ubehagelig for ansatte å lese dette i avisen, sier Sven Seljom (H).

Dramatiske kutt

Mandal kommune står midt oppe i en alvorlig økonomisk situasjon, og må ifølge rådmannens forslag til budsjett kutte 40 millioner kroner neste år, 50 millioner i 2014 og det samme i 2015. Dette har Fædrelandsvennen regnet om til å tilsvare 80 årsverk for neste år. Senere har politikerne fått presentert en liste over hvilke kutt administrasjonen mener må til for å komme i balanse. Her ligger dramatiske kutt som å legge ned sykehjemsavdeling, legge ned legevakten, kutte 12 millioner i skolen og stengning av svømmehallen.

Dette mener flertallspartiene er å gå altfor langt. Mandag kveld sendte de ut pressemelding for å gå i rette med administrasjon og ordfører.

— Vår oppfatning er at kuttforslagene som er lagt fram og trusselen om oppsigelser er uheldig og skaper unødig frykt, i stedet for å fremme kreativitet for å løse kommunens utfordringer. Vi ønsker å skjerme svake grupper og at en nedbemanning gjøres gjennom naturlig avgang, slik at ingen mister jobben, sier Alf Erik Andersen (Frp) og Sven Seljom (H), talspersoner for flertallet.

Ifølge Seljom vil de redusere noen av kuttene ved å selge unna eiendommer. Utenom det vil han ikke være konkret før de har laget et alternativt budsjett. Eiendomsskatt er de kritiske til, blant annet fordi det kan være negativt for næringslivet.

- Realistisk

Ordfører Tore Askilsen (KrF) mener at kuttlistene som har blitt presentert gir et realistisk bilde av situasjonen i Mandal.

— Vi sa aldri at 80 mennesker må gå, men det er riktig når Fædrelandsvennen regnet ut at 40 millioner kroner i kutt tilsvarer rundt 80 stillinger, sier Askildsen. Han sier videre at listen rådmannen la frem for bystyret er høyst reell.

— Kutt må det bli, uansett. Dersom vi innfører eiendomsskatt kan kuttene reduseres noe, sier Askildsen.

— Hva med å selge eiendommer?

— Vi har gått gjennom hele listen over hva kommunen eier. Alt aktuelt ble lagt ut for salg. Det kan fortsatt være at det er en flekk her og der som kan gi noen tusenlapper, ja kanskje noen hundretusen kroner. Men det er ingenting som monner i forhold til å redusere gjelden i betydelig grad, svarer ordføreren.