KRISTIANSAND: — Jeg synes reaksjonene er latterlige. Selv om man er mot norsk medlemskap, så må man kunne se den effekten EU har hatt på fred og samarbeid i Europa. Jeg er skuffet over at motstandere av medlemskap som ikke klarer å glede seg over tildelingen, sier Peter Gitmark (H), medlem i Stortingets utenrikskomite.

I Agder har både Dagrun Eriksen (KrF) og Alf Holmelid (SV) kritisert tildelingen. Peter Gitmark mener derimot at det var på høy tid at EU fikk prisen.

— Dette er en fantastisk tildeling. Det er ingen som har gjort så mye for fredsarbeid i Europa. Krig mellom medlemslandene har blitt utenkelig, og ønsket om medlemskap har blitt en drivkraft for demokratisering. Det har vi sett i flere land, sier Gitmark.

Flere saker om Nobels Fredspris nederst i saken!

Merkelig

Fredag skrev Alf Holmelid (SV) på sin blogg at han mener det er helt andre som hadde fortjent fredsprisen.

— Jeg er overrasket over denne tildelingen. Det står i premissene for prisen at man skal se på hva som er utrettet det siste året. Hvis du ser på hvor det er utfordringer i verden i dag, er det i helt andre steder, sier Alf Holmelid.

Han mener at selv om man ser 50 år bakover i tid, har EU ikke kun vært fredsbevarende.

— Det er et faktum at det har vært mindre krig enn på lenge, men hvis du ser hvordan EU-landene har engasjert seg i kriger andre steder i verden, ser bildet annerledes ut, sier Holmelid.

— Ser du på dette som innlegg i en norsk EU-debatt?

— Jeg ser ikke bort fra at Jagland har ønsket det, men jeg tror ikke det. Jeg tror heller ikke det har noen effekt på debatten. Den dreier seg om det økonomiske systemet, sier Holmelid.

For sent

Også nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, går ut mot tildelingen. Ikke minst på grunn av tidspunktet.

— Denne prisen er mer et historisk tilbakeblikk enn det er en pris for fredsbyggende arbeid som skjer i dag. Jeg tror det er ganske underlig å sitte i Hellas og se at Thorbjørn Jagland ikke engang nevner eurokrisen når fredsprisen blir tildelt, sier Dagrun Eriksen, nestleder i KrF.

Hun mener i tillegg at EU har mislykkes når det gjelder Tyrkia som EU ikke vil ha med i unionen.

Gitmark mener derimot at Tyrkia er et sted der EU har lykkes.

— Jeg er enig i at EU skulle hatt prisen tidligere, men når det gjelder Tyrkia, mener jeg det er et godt eksempel på hvilken effekt EU har hatt. Ønsket om medlemskap har ført til at de har beveget seg raskt mot å bli en rettsstat, sier Gitmark.