VENNESLA: — Jeg har fått skrekken i meg og har vært kvalm i mange dager. Noa er det mest dyrebare jeg har. Jeg vet ikke om jeg tør å ha ham i barnehagen lenger, sier mamma Brit Knutsen.

Det var forrige mandag det holdt på å gå helt galt ved Otra på Moseid. Tre voksne fra Solsletta barnehage var på tur med sju barn.

Da de skulle hjem fra lekeplassen ved Fjordparken, manglet ett barn.

Så ikke at han gikk til elva

— Barnehagen har fortalt oss at de oppdaget at Noa manglet da de skulle hjem fra tur, og at to forbipasserende pekte mot elva. Da barnehagepersonalet kom til, hadde han ramlet uti på dypet. Det sto altså om sekunder. Det er helt forferdelig å tenke på, forteller mamma Brit.

Styrer i Solsletta barnehage, Berit Aanonsen, beklager hendelsen og sier barnehagen har skjerpet inn sine rutiner.

- Det er ikke riktig at andre gjorde oss oppmerksomme på gutten som var vekk. Vi oppdaget ham selv, og løp mot elva. Men det er klart at sånt som dette ikke skal skje, sier hun.

Ledelsen i Solsletta barnehage fant ikke grunn til å uroe foreldrene der og da. Da pappa kom for å hente Noa om ettermiddagen, fikk foreldrene informasjon om ulykken.

- Vi mener vi burde blitt oppringt øyeblikkelig. Dagen etter hørte vi heller ikke noe, og tok selv kontakt. Siden har det vært flere møter, sier Brit Knutsen.

Hun har venninner som begynner å gråte når hun forteller om det som skjedde. Hun mener situasjonen var svært alvorlig

Krever bedre sikring

I møtene mellom foreldre og barnehage og kommune har mye handlet om foreldrenes frykt for å sende Noa tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KVALM: Mamma Brit Knutsen har vært kvalm i dagevis etter hendelsen i barnehagen der sønnen Noa kunne druknet. Nå bruker de to dagene sammen hjemme i Brandehei. Foto: odd-inge r nning uleberg

Foreldrene ønsker en annen barnehageplass til Noa, men kommunen har ikke fått dette til.

— På et møte med kommunen ble det foreslått at Noa kunne være igjen i barnehagen når de andre barna er på tur. Dette for å roe meg. Forslaget var helt sikkert godt ment, men i ettertid reagerer jeg ganske kraftig, sier Brit Knutsen.

Hun undrer hva slags fokus kommunen har:

— Poenget er jo ikke at Noa skal skjermes mot tur. Poenget er at barnehagen må sikre barna bedre. Jeg er ikke av den hysteriske typen. Jeg ser at et barn kan ramle ned og brekke armen under lek. Men at en toåring havner i vannet, det er noe mye mer alvorlig, sier Brit Knutsen.

Hun sier hun står fram for å informere andre foreldre. Hun ønsker at foreldre krever bedre sikkerhet rundt sine barn.

- Godt håndtert

Faglig leder for barnehager i Vennesla kommune, Bess Tormodsæther, sier barnehagen har hatt en god dialog med foreldrene og at saken er godt håndtert i ettertid.

— Vi kan ikke ha tre meter piggtråd rundt barnehagene heller. Det er denne vanskelige balansen rundt sikkerhet. Ulykker skal ikke skje, men de skjer, sier hun.

Har innført bedre "vakthold"

— Dagen etter hendelsen i vannet, innførte vi én ny regel. Nå skal ikke alle voksne pakke vogner og få ungene klare til hjemtur. Én skal alltid frigjøres til å holde oversikt, sier styrer ved Solsletta barnehage, Berit Aanonsen.

Hun forstår at foreldre blir skremt, men hun mener barnehagen har håndtert hendelsen godt.

- Vår ansatt så barnet og løp mot elva. Mens han løp, pekte noen forbipasserende mot gutten. Gutten ble reddet akkurat samtidig med at han ramlet i vannet. Det kunne gått helt galt, men det gjorde det ikke. Vi har skrevet avviksmelding og endret rutiner, sier Aanonsen.

Hun mener også at foreldrene har fått god oppfølging.

— Grunnen til at vi ikke informerte foreldre med en gang, var rett og slett at alt gikk greit og at gutten ikke bar preg av uro etter hendelsen.

Aanonsen avviser at barna burde hatt flytevest.

— Vi skulle til en lekeplass i Fjordparken, ved elva. Jeg tror ikke barnehager bruker flytevest når de er i Tresse eller lekeplasser ved vann. Det er når man er på en tur til vann man eventuelt gjør det, sier hun.