KRISTIANSAND: Det sier milliardstiftelsens styreleder, Ansgar Gabrielsen, til Fædrelandsvennen.

I går forlangte 49 kulturaktører i Kristiansand hans og resten av styrets avgang over hele avisens førsteside. Grunnen er at de mener styret mangler kompetanse til å lede en stiftelse med kunst og kultur som virkefelt.

Prinsipp

Gabrielsen vil fortsatt ikke kommentere innholdet i det svært kritiske oppropet som ble trykket i Fædrelandsvennen i går.

– På prinsipielt grunnlag vil jeg ikke gå inn i en diskusjon om innholdet i et skriv som ender med at man har mistillit, sier Gabrielsen.

– Men jeg kan gjerne snakke om Cultivas strategi, legger han til.

– Hvordan blir det å jobbe med den strategien når dere møter så kraftig motstand fra byens kulturaktører?

– Jeg vurderer ikke motstanden som så veldig sterk. Blant byens nærmere 80.000 innbyggere tror jeg det er veldig stor forståelse for strategien. Det er en strategi som er tilpasset Cultivas formål. At ikke alle liker den må jeg bare respektere.

– Hvordan kom dere egentlig på å satse på barnekultur?

– Vi drev strategiarbeid over seks måneder, og brukte både eksterne og interne krefter for å orientere oss om hva ulike grupperinger måtte mene. Så er det styrets selvstendige ansvar og oppdrag å utmeisle en strategi innen for stiftelsens vedtekter.

– Så ideen dukket opp internt i styret?

– Jeg har vel i grunnen svart på spørsmålet.

Frykt

– Hvordan blir prosessen videre mot realisering av strategien?

– Nå jobber administrasjonen med de første innspillene som er kommet, og de skal vi behandle på styremøte 16. juni. Så må vi vurdere om vi skal kontakte flere aktører før vi bestemmer hvilke prosjekter vi vil gå videre med, sier Gabrielsen, og fortsetter:

– Det virker som om det i motstanden mot den nye strategien ligger en underliggende frykt for at Cultiva ikke skal bruke penger på tiltak som skal utføres på alle kunst— og kulturplattformene i Kristiansand. Men det er jo nettopp det vi skal gjøre. Ingen miljøer blir ekskludert fra noe som helst, selv om vi blir litt mer målrettet, sier han.

Tidligere Høyre-statsråd og Lindenes-ordfører Ansgar Gabrielsen driver nå sitt eget konsulentfirma, og har sittet som styreleder for Cultiva i to år. Etter planen har han ytterligere to år igjen.

Han hadde ikke sittet lenge i styrelederstolen før rabalderet med Stiftelsestilsynet brakte løs, og Cultiva i praksis ble stengt før den åpnet igjen i oppsplittet fasong i fjor sommer.

Synder

Gamle synder som tildeling av et ulovlig lån til Kilden og ureglementert tildeling til kommunale prosjekter måtte ryddes opp i før stiftelsen igjen kunne åpne. Og da ble det klart at reservene i milliardfondet er så skrinne at det ikke er mer enn 15 millioner kroner å dele ut per år de neste fem årene. Ambisjonen ligger rundt 60 millioner.

– Hvordan har disse to årene vært, synes du?

– En interessant periode, vil jeg si.

– Ja?

– Det har definitivt vært noen overraskelser. Og i tillegg til den ordinære drift, synes jeg strategiprosessen har vært veldig interessant. Reaksjonene på den har for så vidt vist at det er klokt å ta en totalrevisjon innimellom. Det har vært litt tungt å realitetsorientere en del miljøer om hvorfor Cultiva er til, men jeg føler vi er på veldig riktig spor.

– Jeg registrerer at det er uenighet om en rekke kulturspørsmål i Kristiansand. Noen mente man skulle bygge Kilden, andre var sterkt imot. Noen mener nå at Kilden har fått nok penger, mens andre mener man ikke bare kan sette et barn til verden, men også må sørge for at det vokser opp. Noen mener idrett får for lite, andre vil ha mer til film. Interessemotsetningene avhenger i stor grad av hvor man selv sitter, og det er forståelig. Levende debatt må vi ha.

– Hva med debatt om Cultiva-styrets kompetanse?

– En debatt som konkluderer med mistillit, det er noe annet, sier Ansgar Gabrielsen.