KRISTIANSAND: I tillegg kommer to skøyter med profesjonelt mannskap.

– Vi har vakt i 24 timer hvert 11. døgn, opplyser Per Bjørn Erlandsen, skipper på båten Kaptein Egil J. Nygård.

I Kristiansand deler 55 personer på beredskapen på Kaptein Egil J. Nygård, mens mellom 30 og 40 personer deler på samme oppgave på Hvaler i Mandal.

– De mest vanlige oppdragene er tau i propellen, motorstopp og tauing, forteller Erlandsen. Han sier at det heldigvis er få oppdrag hvor det er behov for blålys og utrykning for å bistå under redningsaksjoner.

– Hva slags folk er det om bord?

– De har varierende alder og yrkesbakgrunn. Men de må kunne ordne seg fri fra jobb dersom det skjer noe prekært når de er på jobb, sier Erlandsen.

Om vinteren er det få oppdrag for skøyta. Gjennom sommerhalvåret blir det veldig mange oppdrag for mannskapet på båten.

– Hvilket utstyr har dere om bord?

– Vi har vannkanon for brannslukking, hjertestarter, lensepumpe, slepeutstyr, førstehjelp, oksygen, spjelk og varmesøkende kamera, sier Erlandsen.

Varmekameraet er nytt av sesongen.

– Med kameraet kan vi se varme, for eksempel gjennom et stålskrog. Da kan vi lokalisere hvor det brenner i en båt, forteller navigatør André Henriksen på Kaptein Egil J. Nygård.

Disse holder vakt i sommer

Redningsselskapet:

Kragerø: – Det er et sjøredningskorps i Kragerø som erstatter skøyta vi har hatt i Risør. Skøyta i Risør har vi kun hatt i fellesferien og den erstattes nå av sjøredningskorps som er i beredskap døgnet rundt hele året, sier markedsansvarlig i Redningsselskapet, Petter Nipedal. Det nye korpset rykker også ut til Risør-området.

Arendal: – I Arendal har vi redningsskøyten ”Inge Steensland” med fast besetning på tre mann. De bor på skøytestasjonen på land og har ti minutters responstid. Siden de bor så nær båten, er de normalt på plass ett til to minutter etter at alarmen går, sier Nipedal.

(Les mer under bildet)

Redningsskøyta "Kaptein Egil J. Nygård" er bemannet med frivillige og klar for tjeneste i sommer. FOTO: VEGARD NEKSTAD. Foto: Vegard Nekstad

Kristiansand: – I Kristiansand har vi ”Kaptein Egil J. Nygård”. Det er en skøyte som er bemannet med frivillige, altså et sjøredningskorps. Det fører til litt lengre responstid, sier Nipedal.

Mandal: – I Mandal har vi sjøredningskorps og redningsskøyta ”Hvaler” som er i beredskap året rundt, sier Nipedal.

Farsund: – I Farsund ligger ”Ægir”. Det er en redningsskøyte med fast besetning 24 timer i døgnet. Mannskapet bor om bord på båten. Responstiden er dermed kanskje under to minutter siden de bare må kaste los, sier Nipedal.

(Les mer under bildet)

Kristiansandsregionen brann og redning har båten Otra på båten gjennom hele året. Dette bildet er tatt i forbindelse med et tidligere søk.

Brannvesenet:

Kristiansand: – Vi har beredskap også på sommeren, med båt og redningsdykkere i beredskap. Primært er det redningsoppdrag vi er med på, men båten er borti mange ting i løpet av sommeren. I tillegg til hovedbåtene i Kristiansand, har brannvesenet mindre båter på henger i Kristiansand, Lillesand og Søgne, sier leder for beredskapsavdelingen i Kristiansandsregionen brann og redning, Vidar Ekse.

Arendal: – Vi har samme beredskap som resten av året. Vi har en redningsflåte – en Aquasaver – og overflateberedskap. Vi kan hjelpe til i overflaten, men havner folk under vann, så har vi ikke dykkere, sier leder for beredskapsavdelingen ved Østre Agder brannvesen, Hans H. Bakke.

Mandal: – Vi har båt som primært brukes til brannslukking og til dykkertjenesten i Mandal. Begge er 18-fots rib-båter på henger som er raske å få på vannet, sier leder for beredskapsavdelingen i Brannvesenet Sør, Tor Oddvar Torkildsen. I Kvinesdal og Farsund har brannvesenet også mindre båter.

Flekkefjord: To båter tilgjengelig for oppdrag. Brannvesenet bytter båt senere i sommer.

(Les mer under bildet)

Grimstad Røde Kors leier en splitter ny båt som egentlig var tiltenkt politiet i byen. FOTO: VEGARD NEKSTAD. Foto: Vegard Nekstad

Røde Kors:

Grimstad: Etter at politiet måtte kutte politibåten på grunn av strid rundt gavereglementet, valgte Grimstad Bådsenter å låne båten ut til Røde Kors i Grimstad. Ifølge korpset regner man med døgntjeneste i sommer.

Lillesand: Redningskorpset har døgnbemanning på Røde Kors-båten og Røde Kors-bilen i hele juli. På forsommeren og i august har korpset hjemmevakt og tilkalling. Båten har førstehjelpsutstyr, oksygenutstyr, hjertestarter og båre, samt diverse søks— og redningsutstyr.

Kristiansand: – Vi har båt som vi bruker når vi har anledning. Vi legger opp til bemanning i helgene i fellesferien. Vi kommer til å være synlig i skjærgården, primært i Kristiansand. Røde Kors er i beredskap for politiet dersom folk har problemer, men dette er ikke en akuttbåt, sier pressetalsmann i Kristiansand Røde Kors, Alfred Georg Klausen.

Arendal: – Vi prøver å ha en sommerberedskap i helgene i juli. Det vil være en tilstedeværende vakt i helgene og tilkallingsvakt i ukedagene. I utgangspunktet er vi på sjøen for å være med på redningsoppdrag, og aksjoner rekvirert av ambulanse, politi eller brannvesenet. Vi tar også serviceoppdrag ved for eksempel tau i propell eller enkle slep, sier korpsleder for Arendal Røde Kors, Lars Erik Ulstein.

Politiet:

Kristiansand: Fast tjeneste i åtte uker. Båten vil være ute 37,5 timer i uka. Skal patruljere i Kristiansand, Søgne og Mandal.

Arendal: Fast tjeneste i åtte uker. Båten vil være ute 37,5 timer i uka.

Risør: Ikke fast tjeneste, men båten kan rykke ut dersom ekstra mannskaper er tilgjengelig.

(Les mer under bildet)

Politibåten i Mandal får ikke faste mannskaper i sommer, men skal ifølge Agder politidistrikt likevel brukes når det er kapasitet. FOTO: JARLE R. MARTINSEN Foto: Jarle R. Martinsen

Mandal: Ikke fast tjeneste, men båten kan rykke ut dersom ekstra mannskaper er tilgjengelig,

Kystvakta:

Den indre kystvakta i Sør-Norge er betjent av KV «Njord», KV «Tor» og KV «Nornen».

KV "Nornen" er blant skipene som disponeres av den indre kystvakt i Sør-Norge.