Sjømannskirken avholdt lørdag historiens første ekstraordinære generalforsamling. Dette var nødvendig etter at hele styret trakk seg i stormen etter Audun Myhres avgang som generalsekretær. Men det avtroppende styret slapp ikke unna massiv, hissig og gråtkvalt kritikk. Fra talerstolen fikk de også ros for at de trakk seg og for at de viste at de hadde følelser for Sjømannskirken.

— Dette styret har ikke gitt oss riper i lakken, men sår og revner. Vi er oversett og utsatt for arroganse. Vedtak fra det avtroppende styret gjelder ikke, sa Åse Christensen, en av delegatene.

— Bunnpunkt i vår 150 år lange historie, sa sjømannsprest Dag Magnus Havgar.

— Vi er kommet i en ulykkelig situasjon, sa biskop Halvor Nordhaug, som har tilsynsansvar for Sjømannskirken, mens andre snakket om «bare elendighet», «unødig hemmelighold» og «føler meg utnytta». Alt fra talerstolen.

Og køen av dem som ville vite mer om Audun Myhres avgang, var lang. Men de fikk ingen svar.

Ikke behandlet rapporten

Fædrelandsvennen møtte avtroppende styreleder, Nora Blaasvær, rett etter generalsforsamlingen.

— I din redegjørelse beklaget du kommunikasjonen, men ikke prosessen eller resultatet. Hørte jeg riktig?

— Ja, det stemmer.

— Du sa at den mye omtalte konsulentrapporten ble den utløsende faktor til Myhres avgang, men at styret ikke har behandlet rapporten. Hørte jeg riktig?

— Ja, og mer har jeg ikke å si.

Ville snakke om noe

Audun Myhre har fortalt i Fædrelandsvennen tidligere at han tre ganger har tatt initiativ til samtaler med styret «for å endre på avtalen som pålegger oss gjensidig taushetsplikt». Lørdag orienterte Nora Blaasvær generalforsamlingen om at også styret har kontaktet Myhre, men at det «imidlertid har vært lagt til grunn ulike forutsetninger for å møtes».

Audun Myhre bekrefter at styret ved styreleder Blaasvær har tatt ett slikt initiativ. Det var i slutten av mai, men hva Blaasvær ville snakke med Myhre om, er uklart.

— Tok Blaasvær dette initiativet for å komme i møte ditt ønske om større åpenhet?

— Nei, hun sa ikke noe om det, sier Audun Myhre.

— Hvilke betingelser for å møtes stilte du som hun ikke kunne etterkomme?

— Først ba jeg om å få innsyn i rapporten fra Headvisor og at hun kunne fortelle meg hva hun ville si om saken i sin redegjørelse til generalforsamlingen. Da hun avviste dette, ba jeg om at jeg i en eventuell samtale kunne få vite hvilken status rapporten nå har, om den blir sett på som en del av beslutningsgrunnlaget for styrets mistillit til meg eller ikke. Også det avviste hun.

— Hva ville hun da snakke med deg om?

— Det må du spørre Nora Blaasvær om, jeg hadde ikke så mye å snakke med styreleder om hvis vi ikke skulle snakke om saken og hvis vi ikke kunne komme inn på hvordan vi eventuelt kunne etterkomme ønsket om mer åpenhet.

Nora Blaasvær ønsker ikke å kommentere noe av dette eller fortelle hva hun ville snakke med Myhre om.

— Jeg har uttalt meg for siste gang i denne saken, sier hun.

Ny styreleder med hastverk

Kjell Nordstokke, ny styreleder i Sjømannskirken Foto: Bjørn Markussen

Sjømannskirkens generalforsamling ga klar instruks til det nye styret om å gå gjennom alt som er skjedde ved Audun Myhres avgang. Fort.Nyvalgt styreleder, Kjell Nordstokke, var lett å be.

— Planen er at jeg får alle dokumenter i saken tirsdag, også den mye omtalte rapporten, sier han til Fædrelandvennen. - Så vet jeg ikke hvor raskt vi klarer å samle hele det nye styret, men som sagt - så raskt som mulig.

— Myhre har sagt at han ønsker større åpenhet omkring sin avgang. Likevel har det avtroppende styret unnlat å fortelle mer. Hvem er det som trenger beskyttelse her?

— Det er antakelig et så godt spørsmål, at det ønsker jeg at det nye styret skaffer seg innsikt i. Min viktigste oppgave nå er å samle innsikt om alt, og gjennom solid behandling bidra til samling, sier Nordstokke.