Et kraftig uvær skapte problemer for Setesdalsbanen søndag. Litt for mye regn på litt for kort tid førte til at sporet ble oversvømt og masser falt ut under skinnene.

— Den første kjøringen søndag gikk som normalt. Men da toget kjørte oppover på den andre turen så satte et kraftig regnvær inn. Like nord for Otterdal sidespor måtte toget stoppe, for der var hele sporet oversvømt, og svillene hang i løse luften, sier driftsbestyrer ved Setesdalsbanen, Stian Aase Bergum til Fædrelandsvennen.

Ballasten forsvant

— Det hadde skjedd en utglidning i sporet. Vannmassene hadde tatt ballasten som ligger under skinnene, sier Aase Bergum.

Totalt er det en strekning på rundt 15 meter som har fått skader. På fem av disse er skadene mer omfattende.

— I et område på fem meter er det cirka 40 centimeter underbygning som har forsvunnet. Her må det fylles på med masse, før det pakkes og justeres på plass. Resten av strekningen må bare justeres, det er ikke så omfattende, sier Aase Bergum.

Det var ventet voldsomme nedbørsmengder, og toget kjørte sakte, tilpasset forholdene.

— Vi tok våre forholdsregler, men jeg har aldri vært med på noe tilsvarende. Vanligvis tar jo også stikkrennene og grøftene unna vannet, men når det kommer så mye på en gang, samtidig som gjørme tetter stikkrennene, så blir det vanskelig, sier han.

Repareres senere i uken

Dermed måtte toget gjøre vendereis. Det rygget bakover til nærmeste stasjon, to minutter unna. Her kunne de kjøre lokomotivet rundt og få det i riktig retning.

Som en konsekvens av uværet måtte dagens siste avgang innstilles. Stian Aase Bergum håper skadene kan repareres raskt.

— Vi har hatt personale oppe og sett på forholdene, og hjulpet vannet bort fra skinnene. Når det gjelder kontroll og vedlikehold av togsporene kjøper vi tjenester av Norsk Jernbanedrift. De kommer og ser på skadene førstkommende tirsdag. Forhåpentligvis vil skaden la seg rette før neste søndag, avslutter han.