Anna Hansson.jpg
Fædrelandsvennen 5. september. Foto: Faksimile

— Vi ønsker at folk skal være veldig observante på strafferammene her nede. De er langt strengere enn i Norge, sier ambassadesekretær Anna Hansson.

Hun har flere ganger vært med på rettsmøter hvor de to tidligere NOV-ansatte er fremstilt. Hun ønsker imidlertid bare å uttale seg på prinsipielt grunnlag.

— Alkoholkonsum er et fellestrekk for mange av tilfellene hvor nordmenn kommer i klammeri med lokale myndigheter, sier Hansson.

I retten et par ganger i måneden

I følge ambassadesekretæren er vold, tyveri og uanstendig oppførsel de vanligste årsakene til at nordmenn blir arrestert i Singapore. Hun anslår at hun møter i retten et par ganger i måneden for å overvære saker hvor nordmenn er involvert.

— Dersom norske statsborgere havner i trøbbel kan vi tilby rådgivende hjelp. Vi har en liste over advokater som kan brukes, vi deltar i rettsmøter dersom det er ønske om dette og vi fungerer som bindeledd mellom pårørende og nordmenn som havner i fengsel. Vi vurderer aldri skyldspørsmål, men forsøker å være medmennesker og støtter, sier Hansson.

Flere runder

Sakene føres for State Courts i Singapore. Et seks etasjers bygg med en mengde rettssaler. Først må du gjennom en slags forhørsrett hvor tiltalte får rede på siktelsen. Deretter berammes det nytt rettsmøte. Det er ikke uvanlig at rettsforhandlingene utsettes gjentatte ganger.

— Jeg håper alltid at saken skal behandles rimelig kjapt og at de ikke får for streng straff. Og så tenker jeg på familiene. Hvis nordmenn først havner i fengsel her nede er det strenge restriksjoner med hensyn til besøk, sier Hansson.

20 minutter en gang i uken i er det fengslede nordmenn får med sin familie. For de aller fleste blir dette en for lang tur å ta for de tjue minuttene. Da fungerer gjerne ambassadepersonellet som formidlere.

— Vi får en del spørsmål fra familien hjemme i Norge. Disse tar vi med til de fengslede og formidler svarene tilbake til familien i Norge, sier ambassadesekretæren.

Flere har beholdt jobben

— Opplever du at norske arbeidere mister jobben dersom de kommer i konflikt med myndighetene er i Singapore?

— Nei, jeg kan ikke si det. Jeg vet at noen har fått beholde jobben. Men igjen, det er mange vi ikke hører noe fra etter at de har reist hjem, sier Hansson.

Uanstendig oppførsel

Ambassaden skriver i et nyhetsbrev at det har vært en økning i tilfeller av uanstendig oppførsel, eller såkalt ”outrage of modesty” den senere tiden.

— Det kan hende at det handler om et klaps på baken. Slike ting blir slått hardt ned på her, sier Hansson.

Blir du dømt for slike lovbrudd risikerer du to års fengsel og ”caning”. Det vil si at du må stå naken og motta slag med en stokk mot baken. Ingen av de to Fædrelandsvennen har omtalt er siktet for slike forhold.