BIRKENES: — Du kjenner det på smaken. Elektrisk komfyr blir ikke helt det samme som vedfyrt bakerovn, sier trebarnsmoren.
Hun forventer et skikkelig innhugg i den ferske baksten når mann og barn kommer hjem. Derfor tar hun hardt i når hun lager deig.
Må tidlig opp
Bakerovnen i kjelleren på gården på Belland i Birkenes runder snart 100 år. Døra krangler litt, men ovnen sluker og steker brett på brett i flere timer.
— Jeg sto opp halv fire i dag morges for å tenne opp i ovnen. Det blir litt ekstra jobb, men det er gøy å gjøre slik de gjorde i gamle dager, sier Belland og legger til at ovnen tar 20 brød i slengen.
Før ovnen kan brukes må glørne ut og ovnen feies med einer. Men hvorfor einer?
— Svigermor har sagt det, så det må være riktig.
Bare sånn cirka
Det går fort for seg når Siri Belland smeller sammen en deig. Mye på slump, kan en si.
— Ja, det blir bare sånn cirka, sier damen.
Og når hun først er i gang lager hun "Kanel i svingene", med en del av bolledeigen.
— Det er bare å kjevle ut, slenge på noe sukker og kanel og rulle sammen. Det er fort gjort.
I rykk og napp
Siri Belland fyrer ikke opp den gamle bakerovnen så veldig ofte.
— Nei, det blir litt i rykk og napp. Før jul bakte svigermor og jeg og solgte brød og boller på "Førjulsmoro på Engesland". Det er litt stas å kunne tilby bakverk fra gårdens bakerovn, sier Belland, idet første ladning fastelavnsboller tas ut av ovnen.
Gjemmer rosinene
Bollene ser ut til å være uten rosiner, men er det ikke.
— Jeg liker ikke når rosinene stikker ut fra bollen. Derfor pakker jeg dem inn. Det bare er slik, sier Siri Belland.