FERSKE: Siri Belland henter ut ferske kanelboller fra bakerovnen. Foto: Helge Corneliussen
FERSKE: Her er Siri Belland første brett med rykende ferske fastelavnsboller. Synd ikke duften kom med på bildet. Foto: Helge Corneliussen
VARMT: Det er varmt i glohaugen rett før bakerovnen tas i bruk. Foto: Helge Corneliussen
KOS: Siri Belland har fastelavnskosen klar, ferske boller, brød og kanelboller stekt i gårdens vedfyrte bakerovn. Hun liker å gjøre ting på gamlemåten og hevder det kjennes på smaken. Foto: Helge Corneliussen
HÅNDRULLET: Siri Belland ruller bollene i hånden, en av gangen. Foto: Helge Corneliussen
ROSINER: Siri Belland trykker ut deigen og legger rosinene i midten for å gjemme dem. Hun liker ikke at rosinene stikker ut fra bollene. Foto: Helge Corneliussen
LUNT: Den vedfyrte bakerovnen har plass til all verdens bakverk. Her henter Siri Belland ut de første bollebrettene, mens kanelbollene hever seg i den lune varmen og gjør seg klar til steking. Foto: Helge Corneliussen
VEDFYRT: Siri Belland frister med fastelavnsboller og kanelboller stekt på Belland-gårdens gamle vedfyrte bakerovn. Foto: Helge Corneliussen
SLUMP: Her pøser Siri Belland på litt sukker på deigen. Etterpå kom kanelen og bolledeigen ble plutselig til "Kanel i svingene", eller kanelboller som noen sier. Foto: Helge Corneliussen
EINER: Siri Belland surrer fast noen einerkvister med ståltråd til en pinne. Feiekosten brukes til å få asken ut av ovnen før steking. Foto: Helge Corneliussen

BIRKENES: — Du kjenner det på smaken. Elektrisk komfyr blir ikke helt det samme som vedfyrt bakerovn, sier trebarnsmoren.

Hun forventer et skikkelig innhugg i den ferske baksten når mann og barn kommer hjem. Derfor tar hun hardt i når hun lager deig.

Må tidlig opp

Bakerovnen i kjelleren på gården på Belland i Birkenes runder snart 100 år. Døra krangler litt, men ovnen sluker og steker brett på brett i flere timer.

— Jeg sto opp halv fire i dag morges for å tenne opp i ovnen. Det blir litt ekstra jobb, men det er gøy å gjøre slik de gjorde i gamle dager, sier Belland og legger til at ovnen tar 20 brød i slengen.

Før ovnen kan brukes må glørne ut og ovnen feies med einer. Men hvorfor einer?

— Svigermor har sagt det, så det må være riktig.

Bare sånn cirka

Det går fort for seg når Siri Belland smeller sammen en deig. Mye på slump, kan en si.

— Ja, det blir bare sånn cirka, sier damen.

Og når hun først er i gang lager hun "Kanel i svingene", med en del av bolledeigen.

— Det er bare å kjevle ut, slenge på noe sukker og kanel og rulle sammen. Det er fort gjort.

I rykk og napp

Siri Belland fyrer ikke opp den gamle bakerovnen så veldig ofte.

— Nei, det blir litt i rykk og napp. Før jul bakte svigermor og jeg og solgte brød og boller på "Førjulsmoro på Engesland". Det er litt stas å kunne tilby bakverk fra gårdens bakerovn, sier Belland, idet første ladning fastelavnsboller tas ut av ovnen.

Gjemmer rosinene

Bollene ser ut til å være uten rosiner, men er det ikke.

— Jeg liker ikke når rosinene stikker ut fra bollen. Derfor pakker jeg dem inn. Det bare er slik, sier Siri Belland.