KRISTIANSAND: — Helse Sør-Øst foreslår nå krav til kompetansen som skal til for å gi avansert intensiv nyfødtmedisin. Hvis ikke vi klarer å oppfylle dem, vil gravide kvinner bli sendt til Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus i stedet, sier avdelingsleder Kåre Danielsen ved barnesenteret på Sørlandet sykehus.

Tidligere har det ikke eksistert formelle krav til sykehus for behandling av barn som blir født for tidlig. Det har ført til forskjellig kvalitet ved forskjellige sykehus. Nå har Helse Sør-Øst lagt fram en rapport på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet som anbefaler å innføre kompetansekravene.

KRAV: Nå stiller Helse Sør-Øst nye krav til kompetanse for å behandle premature fødsler. Foto: Torstein _en

UtfordrendeKravene er at det skal være et visst antall spesialsykepleiere og leger med spesialkompetanse på nyfødtmedisin dersom en skal behandle babyer som blir født før uke 28 i svangerskapet.

— Dette er krav som blir utfordrende for alle små og mellomstore sykehus som Sørlandet sykehus, sier Danielsen.

Nå skal sykehuset ta en grundig gjennomgang av hvilke konsekvenser det kan få. Danielsen sier sykehuset har den nødvendige kompetansen, men at den er spredd på for få mennesker. Dermed må både sykepleiere og leger kurses, hvis sykehuset skal oppfylle kravene.

Rammer tilbud

— Hvis vi ikke får beholde tilbudet, vil det ikke bare ramme tilbud til for tidlig fødte. Det vil også ramme tilbudet til andre akutt syke nyfødte, ettersom personalet vil miste den viktige erfaringen de får fra behandling av premature intensivt, sier Danielsen.

Sørlandet sykehus tar i mot mellom fem og 10 kvinner med barn som truer med å komme før 28. svangerskapsuke. Men flere titalls kvinner og barn får hvert år intensivbehandling uten at fødselen er for tidlig.

Alle disse vil måtte bli sendt til Rikshospitalet. Når det er fare for for tidlig fødsel, legges kvinnene inn og kan bli liggende i ukevis. Alle ønsker at graviditeten skal vare så lenge som mulig, og alt blir gjort for å få det til. Dersom sørlandskvinnene blir liggende ukevis på Rikshospitalet, vil det bli en ekstrabelastning – ikke minst med tanke på familie og pårørende hjemme i Agder.

Sykehuset har behandlet premature fra 26 uker og oppover, og kan gjennom de siste 15 år dokumentere like gode overlevelsesstall som Rikshospitalet.