— Nå blir det opp til partiet og nominasjonskomiteen om de vil ha meg. Men vil de det, blir jeg med videre. Jeg mener jeg fortsatt har mye å gi lokalpolitikken og Mandal som sådan, sier Tore Askildsen (57).

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

De første par årene som ordfører ble vanskelig for Askildsen.

For det første fordi Fremskrittspartiet og Høyre mente seg sveket av KrF i etterkant av valget. De sa de trodde KrF ville støtte Alf G. Møll (Frp) som ordfører.

I stedet ble det et samarbeid mellom blant andre KrF og Ap som sikret flertall for Askildsen som ordfører.

For det andre mistet denne blokken likevel flertallet da Bodil Ruud gikk fra å være KrF-representant til å bli uavhengig. Begrunnelsen for avhoppet var nettopp samarbeidet mellom KrF og Ap.

Angrer ikke

— Det har vært vanskelig å være ordfører uten flertall. Likevel kan jeg ikke se at vi kunne gjort tingene annerledes, sier Askildsen.

Han sier at de ikke hadde lovet å støtte Frp og Høyre uansett.

— Vi gjorde som vi hele tida hadde sagt, nemligførst å høre med Frp og Høyre og så eventuelt andre. Deretter ville vi gjøre oss opp en mening om hvordan vi kunne fåmest mulig innflytelse av egen politikk. Det var hos Ap som også tilbød oss ordføreren, sier Askildsen.

Stormen var drøy å ta og ga meg noen søvnløse netter

At det nettopp ble slik medførte en omfattende hets både fra andre politikere og i lokalsamfunnet som mente han og partiet brøt en avtale.— Ja, hets er nok riktig å kalle det. Stormen var drøy å ta og ga meg noen søvnløse netter. Da var det godt med god støtte fra familie, venner og parti, sier Askildsen.

Fredfullt i to år

De siste par årene har det vært stillere i lokalpolitikken. Han føler arbeidet har gått bedre, også i forhold til de i bystyret som kom med sterke karakteristikker både om han personlig og KrF som sådan.

- Fokuset har i mye større grad vært der det skal være, nemlig å bedre byens økonomi og sikre dens utvikling. Levekårene er en av våre største utfordringer og her har vi satt i gang flere viktige og gode tiltak som jeg svært gjerne vil være med å følge opp, sier han.

Han mener byen er i godt sig, særlig Buen, den nye broa og nå byggingen av det nye kjøpesenteret. — Samtidig jobbes det godt for å sikre nye E 39, det nye regionalmedisinske senteret er snart ferdig, omsorgsboligene på Solhøgda er ferdige og vi er i oppløpet for å få fengsel - for å nevne noe, sier Askildsen.Tirsdag fortalte Askildsen i et medlemsmøte at han stiller seg til disposisjon for partiet.

— Jeg er helt avslappet til hvilken rolle jeg har i politikken etter valget, sier han.

Han har uansett jobben i Norea Mediemisjon i Kristiansand som han kan gå til.

Vil ha Askildsen

Leder for KrF i Mandal, Christoffer Westermoen, sier han ikke kan forskuttere hva utfallet blir i nominasjonsprosessen.

— Men jeg kan for egen del si, og de jeg snakker med i partiet, at Tore er den beste vi har. Vi har den fulle tillit til ham og har ikke noe ønske om å bytte han ut som ordfører, sier han.

Frp: - Vi har vært snille

En av dem som var særdeles kritiske til Tore Askildsen etter valget var Harald Øyslebø. Han er medlem av Frps bystyregruppe.

Et av uttrykkene han brukte om Askildsen og KrF var at de var «svikefulle». Han mente KrF ikke hadde forholdt seg til en avtale om samarbeid med Frp og Høyre etter valget.

- Jeg angrer ingen uttrykk. Tvert i mot mener jeg vi var snille både med Askildsen og KrF, sier Øyslebø.

At de første par årene i bystyret var tøffe for ordføreren, hadde han seg selv å takke for, mener Øyslebø. — Han visste før han ble valgt at han ikke ville lede et flertall i bystyret. Da blir ting slik de blir, sier Øyslebø.

Han sikter til at KrF-representanten Bodil Ruud hadde gitt beskjed om at hun ble uavhengig før ordførervalget. Det betydde at KrF og samarbeidspartiene mistet flertallet.