Regjeringen har i sin sykehusplan skrevet at det bør være minst 60.000 mennesker i omlandet til et sykehus for at de skal beholde sine akuttfunksjoner.

Fredag ble det klart at Ap går imot dette forslaget. Det var NRK som først meldte om beslutningen.

— Dette er viktig for Flekkefjord, siden det understreker at lokalsykehusene fortsatt skal være den viktigste garantisten for et likeverdig helsetilbud over heie landet og en avgjørende del av vår felles helsetjeneste, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap).

Føringer

Det er helseforetakene som skal bestemme om lokalsykehusene skal beholde sine akuttfunksjoner. Men regjeringen legger i sin sykehusplan kriterier for hvilke sykehus som skal ha slike funksjoner.

Flekkefjord ligger dårlig an i denne planen. Ikke bare på grunn av kriteriet om 60.000 innbyggere, men også fordi Flekkefjord er nevnt spesifikt sammen med sykehusene i Volda, Lofoten, Narvik og Stord.

Arbeiderpartiet vil også ta disse navnene ut av planen.

— Vi fjerner den lista og gir en rekke nye føringer. Vi opprettholder helseforetaks-modellen der det blir styrene som tar beslutningen, men den skal tas med bakgrunn i de føringene Stortinget gir, sier Omland.

- Positivt signal

Beslutningen i Ap betyr at det ikke er flertall på Stortinget mot de delene av planen som blir sett på som den største trusselen mot Sørlandet sykehus Flekkefjord.

— Det er ikke tvil om at det er Ap som sitter med nøkkelen og som kan berge akuttfunksjonene i Flekkefjord. Derfor er dette et veldig viktig og positivt signal, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF), en av de som har kjempet for sykehuset.

Det er likvel ikke sikkert at akuttfunksjonene er reddet, selv om regjeringen må droppe kriteriet om 60.000 innbyggere og ta ut lista der de fem sykehusene er nevnt. Det vil fortsatt være helseforetakene som tar beslutningen, for Sørlandet sykehus sin del betyr det Helse Sør-Øst

— Vi må derfor utforme kriteriene slik at det blir Stortinget og ikke helseforetakene som som bestemmer, sier Grøvan.

Akuttfunksjoner

Arbeiderpartiet mener at et lokalsykehus med akuttfunksjoner skal ha et minimumstilbud. Dette skal omfatte akuttfunksjon i indremedisin, anestesilege i døgnvakt og planlagt kirurgi. De mener sykehusene også skal ha kirurgisk vurderingskompetanse i beredskap og beredskap ved akutte hendelser

— Sykehusene må ha en vurderingskompetanse på hvordan ta hånd om akutt syke personer. Det er et punkt som vi har jobbet iherdig med å få med, sier Kari Henriksen (Ap).

Hvis dette blir vedtatt, gir det sterke føringer for helseforetakene når de skal bestemme hvilke funksjoner som skal være i for eksempel Flekkefjord.

Flere hinder

Sørlandet sykehus har i sin Utviklingsplan 2030 lagt opp til at akuttkirurgien i Flekkefjord forsvinner. Ifølge ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen (H), vil mye av kampen måtte skje lokalt i helseforetaket.

— Det må sterkere føringer til før vi kan være sikre på at Flekkefjord sykehus beholder sine akuttfunksjoner. Det er ikke nok å bare ta kriteriet om 60.000 innbyggere ut av planen.