KRISTIANSAND: — Dette forslaget er uanstendig. Vi etterlyser gangsynet. Å være folkevalgt er ikke det samme som å være sysselsatt, sa SVs Melissa Lesamana fra talerstolen i bystyret onsdag. Der vedtok bystyret å øke satsene for politikernes godtgjørelser betraktelig.

Ordfører Harald Furre (H) og vararordfører Jørgen Kristiansen (KrF) kan begge glede seg over 120.000 kroner mer, til en totalgodtgjørelse på henholdsvis 1.175.000 kroner og 998.750 kroner. Det opprettes dessuten en egen sats for lederen av det største opposisjonspartiet. Mette Gundersen (Ap) får dermed 881.250 kroner i året i godtgjørelse, noe som betyr en stigning på 300.000 kroner.

Motbør

Også godtgjørelsene til gruppeledere og medlemmer av hovedutvalg øker slikFædrelandsvennen skrev om 9. desember.

Selv om debatten var lang og frisk, var vedtaket som ventet. Det sørget vekten av Ap, Høyre og KrFs stemmer for. Forslaget om økningen var nemlig fremmet av disse partiene i fellesskap.

Terje Næss (Ap) på talerstolen kalte kritikken mot lønnsøkningen "spill for galleriet". Venstres Ivar Bergundhaugen (til høyre med ryggen til) koker. Foto: Torgeir Eikeland

Forslagsstillerne møtte motbør av varierende styrke fra ytterfløyene i bystyret. Frp og Venstre stilte fellesforslag om å fryse nivået på godtgjørelsene ut inneværende periode, og i stedet nedsette et utvalg for å se på saken. Dette falt mot de til sammen 36 stemmene fra Høyre, Ap og KrF.

«Ikke magemål«

MDG og SV foreslo å senke lønnsnivået med 20 prosent, og fikk sine egne stemmer for forslaget.

Rødts Halvor Fjermeros foreslo å senke ordførerens lønn fra en snau million til 675.000 kroner, med tilsvarende reduksjon for resten av politikerne. Dette fikk to stemmer.

Vidar Kleppe (Dem) kalte økningen gigantisk. Foto: Torgeir Eikeland

— Dette er en gigantisk lønnsøkning, og det viser at enkelte politikere ikke har magemål, sa Vidar Kleppe (Dem). Sammen med SVs Melissa Lesamana var han den som kritiserte forslaget hardest. Men også Venstres Ivar Bergundhaugen var tydelig:- Det er åpenbart umusikalsk at vi bare tre måneder etter valget skal vedta lønnsøkning til oss selv, og dette med en egen post til opposisjonsleder er veldig vanskelig, sa Venstres Ivar Bergundhaugen som etter møtet var loddrett forbannet:

Forsvarte

Ivar Bergundhaugen (V) var rasende på Ap etter møtet. Foto: Torgeir Eikeland

— Ap provoserer meg kraftig. De snakker ofte og gjerne om solidaritet, men vedtar likevel en voldsom lønnsøkning ti seg selv midt i en periode. Velgerne har ikke valgt noe opposisjonsparti, og det er slett ikke slik at de andre partiene som er i opposisjon nødvendigvis er fornøyd med at de utroper en opposisjonsleder, sa Bergundhaugen til Fædrelandsvennen.Krfs Grete Kvelland Skaara forsvarte økningen slik:

— Vi står på døgnet rundt, og overtidsbetalingen har stått fast lenge. Nå tar vi i stedet ut overtida og legger den inn i lønna.

Trond Blattmann (Ap) understreket flere ganger at det er forskjell på lønn og godtgjørelse. Foto: Torgeir Eikeland

— Det jobbes mye og det jobbes ofte og til alle døgnets tider. Å kompensere det med en god godtgjørelse er riktig, men den er ikke for god, sa Trond Blattmann (Ap). Han presiserte flere ganger fra talerstolen at det er snakk om godtgjørelse og ikke lønn:

«Spill for galleriet«

— Lønn gir for eksempel feriepenger. Det gjør ikke denne godtgjørelsen, sa han.

Terje Næss kalte kritikken fra både høyresiden og venstresiden «spill for galleriet», mens Høyres Odd Nordmo syntes politikerne skulle være litt «mindre sørlendinger» og heller være rause med hverandre.

Marte Rostvåg Ulltveit Moe fra MDG etterlyste informasjon om hvor i budsjettet lønnsøkningen skal hentes fra.

Grete Kvelland Skaara svarte at den er tenkt hentet fra budsjettjusteringen i første tertial til våren.