Ikke siden kommuneskyting-konkurransene på nitti-tallet, har formannskapene i nabokommunene Iveland og Vennesla hatt fellesmøte.

Tirsdag kveld møttes de på Vikeland hovedgård for å spise middag og diskutere sammenslåing.

Det ble gemyttlig, men også direkte. At varaordfører i Iveland, Sig Tove Aasen, like før møtet gikk ut og sa at Iveland kanskje heller bør skape kommunen «Indre-Agder» med Evje og Hornnes og Bygland, falt ikke i god jord.

— Jeg respekterer Ivelands rett til å velge. Men vi leker altså ikke butikk i Vennesla. Vi kan ikke bruke så mye tid og krefter hvis ikke målet er en avtale om sammenslåing som vi kan si ja eller nei til, sa Bransdal, og fikk støtte av sin varaordfører Berit Kittelsen.

Dette kan være begynnelsen på noe, men jeg holder meg for god til å forskuttere noe, sa Venneslas ordfører, Torhild Bransdal, da hun ønsket velkommen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Avviser Evje

Utfordringen gjorde at Ivelands politikere nokså samstemt sa ja til Vennesla og nei til Evje og Hornnes.

— Noen innbyggere vil sikkert støtte Evje og Hornnes, men politisk er det få, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland. Det samme sier Venstres Odd Håvard Dale og Høyres May Brit Topland.

KrFs Brynjulf Aagesen, en nøkkelperson i Iveland, sier:

— Jeg vil jo helst være alene, men må jeg, så ser jeg sørover, ikke nordover.

I Vennesla er politikerne avventende positive.

Otra kommune?

— For Vennesla betyr det lite om vi slår oss sammen med Iveland eller ikke. For Iveland er konsekvensene større. Jeg har ikke de sterke synspunktene, sa Vennesla Høyres Jens Røed.

Dette kan være begynnelsen på noe, men jeg holder meg for god til å forskuttere noe, sa Venneslas ordfører, Torhild Bransdal, da hun ønsket velkommen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vi i Vennesla vil greie oss alene. Vil Iveland med i en ny Otra kommune, så er vi i alle fall sterke nok. Dette kan vi få til, sa Sps Eivind Drivenes.- Vi vil ikke greie oss alene i fremtiden, sa Mykjåland.

Møtet varte fra klokka 16.00 til klokka 22.00. Mye tid gikk med til å informere hverandre om hva de to kommunene holder på med. Utfordringene er nokså like i de to kommunene: Levekårsproblemer, lavt utdanningsnivå og stor utpendling til Kristiansand.

Iveland har et kommunebudsjett på drøyt 100 millioner kroner, Vennesla passerer neste år et budsjett på én milliard kroner. Begge kommunene har økt folketallet med drøyt 20 prosent siste 15 år.

I Iveland er kommunale avgifter på cirka 15.200 kroner, mens de i Vennesla er cirka 13.700 kroner. Tar man ved eiendomsskatten i Vennesla, blir det litt dyrere i Vennesla enn i Iveland.

Dyrere i Iveland

Mens det koster rundt 3.000 kroner pr innbygger å administrere Vennesla kommune, koster det nesten 10.000 kroner pr innbygger å administrere Iveland. Politikerne i Iveland koster 2000 kroner pr innbygger, i Vennesla koster de 500 kroner pr innbygger.

Hver skoleelev i Iveland koster 160.000 kroner, i Vennesla er tallet 100.000 kroner. I eldreomsorgen bruker både Iveland og Vennesla cirka 15.000 kroner pr innbygger.

— Vi må ha økonomi for å utvikle oss. Og utvikling krever bevisste valg. Det er vel derfor vi er samlet, sa Iveland-rådmann Sten A. Reisænen som ikke legger skjul på at han mener Iveland må slås sammen med noen.

Iveland risikerer å tape åtte millioner kroner i året på å stå alene, Vennesla kan tape fem millioner. For lille Iveland er disse millionene veldig viktige.

Vennesla og Iveland skal ha klar en intensjonsavtale om sammenslåing innen 8. mars.

Frykter faglig svekkelse

Vennesla Venstres Oddbjørn Hagen frykter dårligere fagtilbud hvis Vennesla og Iveland blir alene og de fem andre i knutepunktet lager Stor-Kristiansand.

— Hva gjør vi når de vil avvikle alle interkommunale samarbeid de selv ikke har nytte av. I dag er Vennesla med i nesten 60 samarbeid med Kristiansand, sa Hagen.

Ordfører Torhild Bransdal var enig i at dette blir et meget viktig punkt fremover. Hun tror ikke Kristiansand vil isolere seg. Samtidig sier hun at det ikke er noe i veien for at Vennesla og Iveland kan være bedre enn Kristiansand på enkelte områder.

— Dette er en levende materie. Ingenting er bestemt. Vi vet ikke om det blir K fem eller K to eller hva de andre gjør. Vi må være obs på disse viktige tingene, sa Bransdal.

- Norge får ikke råd så lenge

Tidligere helse- og sosialdirektør i Kristiansand, Lars Dahlen, er nå rådgiver for kommunereformen i KS Agder. Han mener politikere og innbyggere i Iveland og Vennesla må tenke alvorlig over om de greier seg alene i fremtiden.

— Vi kan ikke påregne samme vekst som vi er vant med. Norge i fremtiden vil ikke ha så store ressurser som nå, tror jeg. Da må vi tenke smartere, mer effektivt og klokere, sa Dahlen, som mener det blir for enkelt å tro at man kan fortsette som før.

— Norge får ikke råd til dagens kommunestruktur så lenge. Alle bør tenke: Hvor står vi hver for oss? Hva kan vi få til sammen? Og så velger man for fremtiden ut fra det, sa Dahlen.