Etter å ha blitt satt av på Neslandsvatn, forsvant mannen som hadde skapt bråk på toget (innringet) oppover en grusvei, ifølge en tipser som fanget dette på bilde til Fædrelandsvennen. Mannen ble så pågrepet av politiet. Foto: 03811-tipser

DRANGEDAL: Episoden skjedde ved Neslandsvatn i Telemark. Toget var på vei mot Kristiansand.

— Politiet har pågrepet en mann i 20-årene på Neslandsvatn. Bakgrunnen var at han hadde slått til en kvinnelig konduktør på NSB, Sørlandsbanen og ellers gått berserk på toget, melder politiet i Telemark.

Ifølge NSB.no ankom toget Neslandsvatn stasjon klokka 14.26. Mannen ble satt av der, og ble klokka 15.30 pågrepet av politiet.

2. pinsedag opplyser politiet at mannen har blitt avhørt.

- Han erkjenner straffeskyld, og har forklart han slo konduktøren i ansiktet med flat hånd, sier operasjonsleder Ole Kamben i Telemark politidistrikt.

20-åringen skal ha blitt irritert etter en diskusjon med konduktøren.

— Han spurte konduktøren om han fikk lov til å gå av toget for å røyke. Svaret var at han ikke rakk det. Situasjonen eskalerte etter dette, sier Kamben.

Politiet har opprettet sak, og forholdet er anmeldt.

— Det er opp til juristen å vurdere hva som er passende straff.

Ubehagelig

NSB.no opplyste at toget ble cirka 40 minutter forsinket ved Neslandsvatn søndag.

En passasjerer sier at hendelsen var ubehagelig.

— Det var spesielt å oppleve dette på en togtur. Det var ubehagelig, sier passasjeren. Hun forteller at fikk høre over høyttaleranlegget på toget at en passasjer hadde gått "bananas".

— De kom inn i vogna vår og spurte om det var noen sterke menn der. Flere menn kom til for å hjelpe å få kontroll på ham, sier passasjeren.

Da flere passasjerer ilte til for å hjelpe løp voldsmannen ut av toget, krysset jernbanelinjen og fortsatte opp en grussbakke. Flere av de ansatte i NSB løp etter ham.

— Det er spesielt at de løper etter en voldsmann. Normalt blir man rådet til å bare la dem gå og la politiet stå for pågripelsen, sier passasjeren.

Etter litt tid kom politiet til. De fikk pågrepet mannen og gjennomførte avhør av NSB-ansatte før toget kunne fortsette.

Politiet ble tilkalt

NSBs pressetalsmann Håkon Myhre sier at de foreløpig ikke vet hvorfor den kvinnelige konduktøren ble utsatt for vold.

— Det blir nå opp til politiet å etterforske, sier Myhre.

Han sier at det ble tidelt slag og det han kaller for knuffing. NSB anmelder voldsepisoden. Kvinnen kom ikke fysisk til skade.

— En ting er det fysiske, men det er veldig ubehagelig å bli utsatt for vold mens man er på jobb. Det er trist at slikt skjer. Ombord skal det være godt arbeidsmiljø for de ansatte og trygg atmosføre for de reisende, sier Myhre.

Politiet kom etterhvert til og pågrep mannen. Foto: 03811-tipser

Han sier at deres rutine når slikt skjer er å stanse toget og få kontroll på situasjonen. At de spurte passasjerer om hjelp er ikke en del av rutinen, men han vil ikke kritisere at det skjedde.

— I en nødsituasjon så ber man om hjelp hvis det trengs, sier Myhre. Han sier de ansatte ikke skal løpe etter en voldsmann.

— Det er ikke tilrådelig, men det handler om at en kollega ble utsatt for vold. Da reagerer man. De løp etter noen meter før de ga seg, og lot politiet gjøre jobben, sier Myhre.

Pressetalsmannen opplyser at de har rutiner som skal hjelpe ansatte etter at de har vært gjennom slike episoder. Konduktøren som ble utsatt for volden og de andre ansatte fikk tilbud om hjelp og noen å snakke med da de ankom Kristiansand søndag ettermiddag.