Mens sønnen Svein sov søtt i bane åtte, løp Trine Mjåland og trener Øystein Sylta 200 meters-intervaller i bane én. Foto: Åge Harald Drangsholt
Halvveis i intervalløkta, var Trine Mjåland borte til vogna for å se at alt sto bra til med gullungen sin. Foto: Åge Harald Drangsholt
Trener Øystein Sylta gir Trine Mjåland pes på 200 meters-intervallene. Foto: Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: — I og med at far er mye borte med jobben sin, virker gutten vår å ha stor sympati med mor og spiller veldig på lag. Jeg tror rett og slett han ønsker at jeg skal til EM.

Mens sønnen Svein sov søtt i bane åtte, løp Trine Mjåland og trener Øystein Sylta 200 meters-intervaller i bane én. Foto: Åge Harald Drangsholt

Vi befinner oss på Kristiansand stadion. Det er tirsdag og nøyaktig seks uker er gått siden Trine Mjåland ble mor for første gang. Første baneøkt står på planen. I bakhodet lurer drømmen om EM-deltakelse i Amsterdam i starten av juli. I vogna ute i bane åtte sover sønnen Svein Mjåland Mathisen søtt, mens mamma løper 10x200 meter sammen med trener, Øystein Sylta.Les også: — Målet er å komme fortest mulig tilbake, men ikke på bekostning av gutten vår.

- På skinner

Han er imponert over hvordan KIF-jenta har taklet såvel svangerskap som morsrollen.

— Treningen gikk fantastisk gjennom hele svangerskapet, og etter fødsel har alt bare fortsatt å gå på skinner, sier den tidligere storløperen.

Halvveis i intervalløkta, var Trine Mjåland borte til vogna for å se at alt sto bra til med gullungen sin. Foto: Åge Harald Drangsholt

Halvveis i de ti dragene — som i snitt går unna på 34 sekunder - er Mjåland igjen bortom vogna for å forsikre seg om at sønnen har det bra. Og det er fortsatt bare godlyder å spore.Et viktig kriterium for at Mjåland skal få trent sine 12- 14 økter i uka, er at sønnen sover gjennom økta.

- Våkner uthvilt hver morgen

— Hvor vellykket dette prosjektet blir tror jeg ikke vil avhenge av min fysiske form, men hvordan jeg takler å være mor. Jeg står nå så styrket, og vet at med optimal trening, så kan dette bli veldig bra. Men begrensningen blir hvordan jeg takler å være mor, sier 800 meter-løperen med 2.01,69 som pers.

— Og hvordan har det gått til nå?

— Veldig, veldig bra! Svein er grei. Jeg mater ham to ganger om natta, og våkner uthvilt hver morgen. I tillegg nyter jeg godt av full aksept i temaet mitt for at jeg har med ei vogn på hver trening. Ja, jeg kan til og med løpe på tredemølla mens min mentale coach, Bjørn Tore (Johansen), bysser på Svein, sier 25-åringen takknemlig.

- EM et naturlig mål

Men i forhold til formen sin seks uker etter fødsel, understreker hun at den ikke har kommet gratis.

Trener Øystein Sylta gir Trine Mjåland pes på 200 meters-intervallene. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Hemmeligheten er å trene en time på elipsemaskin og en time på tredemølle samme dagen som du skal føde, ler Mjåland, før hun litt mer alvorlig legger til:- Det var slett ingen ulempe å være godt trent da jeg kom inn på fødestua.

Trener Sylta har ingen innvendinger mot målet hennes om EM-deltakelse, som innebærer at hun må løpe under kravet på 2.02,90 innen 26. juni.

— EM er et naturlig mål, men mer offensiv enn det har jeg ikke lyst til å være. Det kan være tøft nok å komme tilbake på et 2,01-nivå, understreker Sylta.

NM i terrengløp

— Er det urealistisk at hun skal klare OL-kravet på 2,00 innen 11. juli?

— Nei, det er det ikke. Men vi må ta én ting av gangen.

— Det er så vanskelig å vite på dette tidspunkt. Spør meg igjen om to måneder, sier Mjåland på samme spørsmål.

Les også: Skjerpede OL-krav rammer Mjåland

Planen er comeback i NM i terrengløp i Stavanger lørdag 9. april - nøyaktig to måneder etter fødsel.

— Det er bare to kilometer, og Trine har bedre kondis enn noen gang. Min innstilling er at hun skal henge med teten til ikke hun klarer lenger, og det bør være lenge, sier Sylta.

— Jeg er kjempemotivert, og gleder meg mye, sier Mjåland, som planlegger sesongdebut utendørs på Kristiansand stadion onsdag 11. mai.

- Mange lurer på hvorfor jeg trener så mye

Trine Mjåland legger ikke skjul på at hun får reaksjoner på at hun trener 15 timer i uka når hun er nybakt mor.

— Mange lurer på hvorfor jeg trener så mye. Men de som spør, er de som aldri har drevet med toppidrett. Av mange andre igjen, får jeg mye skryt, understreker Mjåland.

— Så hvorfor trener du så mye?

— Jeg er en person som får mye igjen ved å være fysisk aktiv, og da sitter jeg igjen med mye overskudd som både Svein og andre drar nytte av. Uten trening hadde jeg blitt ulykkelig. Men treningen vil aldri gå på bekostning av Svein. Så lenge det lar seg kombinere, ønsker jeg å holde på slik. I tillegg kjennes det godt å være litt annerledes enn alle andre, sier KIF-jenta med et lurt smil.

- Har fått låne tronen

Mens Trine Mjåland har vært borte, har trønder-jenta Hedda Hynne både «stjålet» tronen som Norges beste 800 meter-løper - og deltatt i innendørs-VM i USA.

— Det er helt perfekt for meg at nivået er så bra når jeg kommer tilbake, sier Mjåland.- Har Hynne vippet deg ned fra tronen?

— Jeg har vært gravid, så den har jeg tredd ned av frivillig. Hun har fått låne tronen litt. Så får vi se til sommeren hvem som står øverst. Jeg håper det er meg, gliser 25-åringen.

Hedda Hynne har fått stor oppmerksomhet i vinter, og har for eksempel slått Kristiansand-kvinnen Kirsti Løvnes (tidligere Voldnes) norske innendørsrekord. 2.01,82 er nesten tre sekunder bedre enn persen Mjåland satte i innendørs-EM i fjor (2.04,71). Til gjengjeld er det Mjåland som har best utendørs-pers - 2.01,69 mot 2.02,24. — Jeg blir kjempemotivert av det Hedda har prestert, sier Mjåland.