— Vi er veldig godt fornøyd med budsjettet, som har en klar, sosial profil. Vi ønsker å gi flere fellesskapsløsninger enn å gi litt skattelette til huseiere, sier Aps gruppeleder Mette Gundersen til Fædrelandsvennen etter gruppemøtet mandag kveld.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Pc til alle

Blant tiltakene som Ap ville innført dersom de fikk styre, er blant annet investeringen i én pc per elev på ungdomsskoletrinnet. Det koster fire millioner kroner hvert år i fireårsperioden.

— Dette er et ønske fra skoleetaten og fra oppvekstdirektøren, som det ikke var penger til, men som vi kunne innført. Det handler om at bakgrunn og inntekt til foreldre ikke skal ha noe å si for tilgangen elevene har til verktøy i skolen, samt at alle skal lære seg nettvett og fornuftig bruk, sier Mette Gundersen.

Les også:

Ikke skattekutt

Midlene for denne og flere andre investeringer ville Ap hentet ved å ta opp snaut 30 millioner kroner mer i lån.

— Men vi låner ikke utover det vedtatte investeringstaket, presiserer Mette Gundersen.

Her er Aps gruppemøte samlet i partikontoret i Dronningens gate mandag kveld. Fra venstre er Mette Gundersen, Åse Paulsen, Leif O. Hopland, Trond Blattmann, Leif Andreas Lyngø, Lyder Ovesen, Ernst H. Jahr, Ingrid W. Jæger, Hallgeir Oftedal, Eirik Rustad, Terje Næss, Semir Mujkic og Alason Abdullahi. Foto: Torstein Øen

Samtidig inneholder budsjettet en rekke nye grep på driftssiden, som partiet mener å kunne hente ved å droppe de borgerliges skattekutt.— Det er alt vi må gjøre for å saldere budsjettet. Og vi bare viderefører eiendomsskatten, vi øker den ikke, sier Mette Gundersen.

Totalt gir dette Aps budsjett 67 millioner mer å bruke på drift.

— Det er snakk om 300- 400 kroner som de borgerlige vil gi i skattelette for dem det gjelder i perioden. Det er uklokt å bruke penger på, og vi ønsker heller å styrke tjenestetilbudet til barn og unge spesielt, sier Gundersen.

— Og så har vi lagt inn inntekter fra eiendomsskatt på fremtidig boligbygging, som ikke lå i budsjettet fra før, legger bystxxyrerepresentant Åse Paulsen til.

Det er her de fleste millionene kommer fra, men som de borgerlige heller ønsker å bruke til å redusere eiendomsskatten.

Les også:

Andre tiltak

Åse Paulsen presiserer også at helsesøstertjenesten og barnevern styrkes. Førstnevnte med en halv million i året.

— Det er viktig for barn og unge som sliter med depresjon, og vi vet at jenter er spesielt utsatt. De trenger helsesøstre, sier Paulsen.

- Hvor mange ekstra stillinger er det snakk om?

— Helsesøstrene reiser rundt på skolene, så dette handler om hvor mange flere minutter hver elev får med helsesøster. Sammen med nasjonale midler som nå kommer så ville dette gitt et løft, sier Mette Gundersen.

Mette Gundersen, gruppeleder i Ap, ledet møtet på partikontoret i Dronningens gate mandag kveld. Foto: Torstein Øen

Arbeiderpartiet vil også bruke totalt fire millioner kroner på det de kaller Krafttak mot mobbing. Dette handler om å styrke skolenes kompetanse og arbeid mot mobbing, samt sette i gang en større holdningsskapende kampanje rettet mot barnehage, sfo og hjemmet.— Vi vet at mobbing starter i barnehagealder, og vi vet at mange foreldre ikke vet hvor de bør henvende seg når de er bekymret, sier Gundersen.

— Kristiansand er en av fire kommuner som prøver ut mobbeteam nå, og satsingen ville gått inn i det arbeidet. Kristiansand har en dyster historie med mobbing, og det forplikter oss til å være godt skodd for å forebygge.

Partiet vil også innføre én time fysisk aktivitet hver dag for elever på ungdomsskolen, ved siden av gym.

— Dette var inne i kommunebudsjettene tidligere, da vi var helt i topp i folkehelse blant unge i landet, men det ble fjernet av Høyre og KrF i 2007. Vi vil gjeninnføre det, sier hun.