En gruppe mennesker i begynnelsen av 20-årene fikk 500 kroner hver for å late som de var interesserte kjøpere under en visning av et nytt boligprosjekt midt i Oslo sentrum i oktober.

Det var et «førstemann til mølla»-prosjekt til fast pris.

Aftenpostenhar fått tilgang til Facebook-forespørselen som ble sendt fra en ansatt i selskapet som eier leilighetsprosjektet.

Forespørselen ble sendt til en lukket vennegruppe med medlemmmer i begynnelsen av 20-årene.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Bedt om å stå i kjøpekø

Utdrag fra Facebook-forespørselen.

Her ble de tilbudt 500 kroner for å stå i kjøpekø og være tilstede på første visning av det nye eiendomsprosjektet.

«Kan du ta med 10 venner og stå i kjøpekø for eiendomsprosjektet vårt». «Man må late som man er superkin – ikke stå å tøyse.» «500 cash per person». «Lette penger», sto det blant annet i forespørselen.

Aftenposten har pratet med flere som fikk penger for å være tilstede på visningen.

— Vi ble bedt om å komme en halvtime før visning for å stå i kjøpekø, og fikk beskjed om å være tilstede i de forskjellige leilighetene de to timene visningene varte. Vi var ti stykker som fordelte oss rundt i de forskjellige leilighetene, sier én av dem som fikk betalt.

Ble vist rundt som vanlig

De forteller at de utgjorde en god del av de fremmøtte, og at de kunne merke at folk ble litt stresset av at det var mange der.

— Det virket ikke som meglerne på stedet skjønte at vi ikke var kjøpere, for de viste oss rundt som vanlig, sier de.

I ettertid ble det annonsert med at halvparten av leilighetene ble solgt på første visning.

— Jeg tror vi alle følte oss like uetiske. Jeg har ikke hørt om at noen har fått tilsvarende tilbud tidligere, sier én av de som stilte opp.

Pengene ble utbetalt fra en ansatt i Daimyo AS, et investeringsselskap som driver eiendomsutvikling og utbygging. De står oppført som eiere av de aktuelle leilighetene.

Les også:

«DJ og kokk»

Daglig leder Espen Aubert i Daimyo benekter at de har betalt noen for å skape interesse på visningen, til tross for at Aftenposten har dokumentasjon for forespørselen fra en Daimyo-ansatt.

— Vi har ikke betalt noen. Det er ikke riktig, sier han.

I en e-post senere skriver han:

«I forbindelse med salgsstart av det aktuelle prosjektet ble det holdt et arrangement med blant annet DJ og kokk. For å skape stemning og fordi vi mente at prosjektet var fornuftig priset på fastpris, ble venner og bekjente oppfordret til å stille opp».

Han skriver at dette er vanlig når de selger nye prosjekter:

«Vi er stolte av produktene vi selger og oppfordrer flest mulig til å komme og se prosjektene vi selger. Så ja, vi som de fleste andre, oppfordrer venner og kjente til å komme når vi selger prosjekter».

Han benekter å ha kjennskap til betaling for dette og for Facebook-meldingen.

Den ansatte som sendte forespørselen, vil ikke gi noen kommentar til Aftenposten.

Les også:

Megler sier han ikke visste

Det er eiendomsmeglerne Nordvik & Partners som er ansvarlige for salget av leilighetene. Eiendomsmegler Jens Christian Killengreen var ansvarlig eiendomsmegler under den aktuelle visningen, og kjenner ikke til at enkelte var betalt for å møte opp.

— Vi har overhode ikke noe med dette å gjøre, og som ansvarlig eiendomsmegler for visningen, kjenner jeg ikke til at det var noen tilstede som var der av andre grunner enn at de var interessert i å kjøpe. Som meglere ville vi aldri ha betalt noen for å komme på visning, sier Killengreen.

Han kjenner heller ikke til at venner og bekjente var oppfordret til å stille opp for å skape stemning, slik eier forklarer.

- Det er å villede kjøperne

Heller ikke administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, kjenner til tilfeller med betaling for å gå på visning.

Det å skape inntrykk av større interesse for objektet enn den faktiske interessen er villedende for kjøperne, og det vil kunne være snakk om brudd på markedsføringsloven.

— Jeg har aldri hørt om meglere som har gjort noe slikt, en slik praksis ville være helt forkastelig og svært negativ for bransjen, sier Carl Geving.

Han mener det fører potensielle kjøpere bak lyset.

— Det å skape inntrykk av større interesse for objektet enn den faktiske interessen er villedende for kjøperne, og det vil kunne være snakk om brudd på markedsføringsloven, sier Geving, som er jurist.

— Dersom melgere blir kjent med slike forhold, er det riktigste å gå ut av oppdraget, sier han.

Kø virker attraktivt

Anders Langtind, leder for Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening, er overrasket over at noen er blitt betalt for å stille opp på visning.

— Det er å villede kjøperne og skape en illusjon om at det er interesse for objektet, sier Langtind.

Han sier fulle hus er mest avgjørende for nyboligprosjekter.

— Her er utbyggerne avhengige av å selge en viss andel før de kan starte å bygge. Man kan tenke seg effekten selv; er det et par stykker på visning lurer man på hva som er galt med boligen. Er det kø virker det mer attraktivt, sier Langtind.