Hvem har ikke opplevd at en viktig samtale ble brutt eller at mobilsurfingen går tregt som sirup. Selv om mobilnettene har sine svakheter og dekningshull, viser forskning at det er til dels store forskjeller i antennekvalitet på moderne smarttelefoner.

En av dem som har forsket mest på mobilenes antenne— og mottakskvalitet er professor Gert Frølund Pedersen ved Aalborg universitet. I 2013 testet han 228 mobiltelefoner, hvorav flere populære modeller som Iphone 5 ikke kom spesielt godt ut.

De publiserte resultatene omfatter tale på 2G og 3G, men Frølund Pedersen har også målt klare forskjeller i datatrafikk.

Han mener hovedforklaringen er begrenset plass og at produsentene heller prioriterer ting som design, skjermstørrelse og batterikapasitet. Pedersen tror også det er et spørsmål om kostnader.

— Det koster å designe og optimalisere en antenneløsning til den enkelte modell, noe de færreste derfor gjør. Dessuten er det vanskelig for kundene å se hvor godt antennen presterer, sier Frølund Pedersen.

Les også:

Så bra er nye Apple mini

Slik slår du av stedstjenester på mobilen din

Merkeordning

Post- og teletilsynet er opptatt av å gi forbrukerne informasjon om antennekvaliteten, og støttet derfor et dansk forslag til EU-kommisjonen om en egen merkeordning.

- Hensikten var å få EU-kommisjonens oppmerksomhet på at dekningen ikke bare avhenger av nettverkene, men også av mobiltelefonen, forteller seksjonssjef i Pt, Tor Bringsverd.

Kommisjonen er positiv til at noe må gjøres, men det er de som mener at en merkeordning vil være vanskelig å innføre i praksis da en telefon kan prestere ulikt med forskjellige teknologier og frekvenser. En telefon som er god på tale er ikke nødvendigvis like god på datatrafikk.

— Derfor jobbes det med å få spesifisert betydningen av gode mottageregenskaper, og sette større krav til mobiltelefonene gjennom standarder som kan føre til at man opplever bedre dekning, sier Bringsverd.

- Enkelt å få til

Professor Frølund Pedersen er derimot overbevist om at en merkeordning relativt enkelt burde la seg innføre.

— Man kan ha én måling for tale på de mest relevante frekvensene og én for data, og så merke de to med en skala fra A til G slik man gjør med energimerking i dag.

Også dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, opplever at det kan være tydelige forskjeller ulike mobiler imellom og at variasjonene i dekning kan være på opptil flere hundre meter.

— Den nye Iphone 6 har eksempelvis en merkbart bedre radiodel enn forgjengeren, og nye Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z3 presterer bra sammenlignet med tidligere modeller.

Men en merkeordning av antennekvaliteten er det altså ikke sikkert at vi får med det første.

Visste du at...

Det finske selskapet Joikuspeed har i samarbeid med Aalto-universitetet i Helsingfors i Finland målt hvilke mobiltelefoner som laster ned raskest i ulike mobilnett verden over. Den raskeste målingen på 137,8 Mbps ble gjort i Teliasoneras 4G-nett i Helsinki i Finland med enLG G3-mobill. Last ned appen Netradar og prøv selv.

Fakta: Signaltyrke og mottak

Signalstyrken måles i dBm. Jo større negativ verdi, jo dårligere er mottaksforholdene.

I Europa er det ikke tillatt å selge mobiltelefoner med maksimal sendereffekt som overstiger 2 W/kg (SAR-verdi). Mange telefoner ligger langt under det.

En god antenne kan spare strøm da den ikke trenger å skru opp sendestyrken like mye når signalet er svakt.

Måten du holder telefonen på kan påvirke antennemottaket. Bruk av håndfriløsning eller hodetelefoner vil kunne gi bedre resultat.

I bil har plasseringen av telefonen mye å si. Vurder en ekstern antenneløsning.

Kilde: Telenor, Aalborg universitet, Statens strålevern

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital

LES OGSÅ:

Stor eller liten mobil?

Tommelen erstatter Pin-koden