— Jeg savner hjembyen. Etter 20 år i Danmark, hvor jeg har trivdes godt, har jeg lyst til å flytte tilbake til Kristiansand, forteller Cathrine Rasmussen, landslagsrytter i dressurridning.

Rasmussen, som har brukt all sin tid på ridesporten, vil ta med seg deler av hestevirksomheten til gamlelandet, nærmere bestemt Tveit.

Gård på Tveit

— Det er vanskelig i Norge, og særlig på Sørlandet, å finne egnede plasser for hestehold. Men jeg fant en riktig fin gård i Tveit som både har gode arealer for hestene å gresse på, samt flott

Cathrine Rasmussen Foto: PRIVAT

turterreng å ri i, sier landslagsrytteren, og legger til at nærheten til sentrum også spiller inn.

Leilighet på Tangen

Rasmussen kjøpte nemlig en toppleilighet på Tangen Ytterst i mai i fjor.

— Planen var å flytte inn i leiligheten, men etter anskaffelsen av gården kommer jeg nok til å være litt begge steder. Jeg liker både bylivet og landlivet, og så kan det jo bli boplikt på gården, sier Rasmussen.

Til uka går nemlig konsesjonssøknaden til kommunen der Rasmussen søker om å benytte den nyinnkjøpte gården til hestedrift.

— Jeg er ganske optimistisk med tanke på utfallet. Det er jo landbruksjord det er snakk om her, og hvor ellers skal man holde hester? De er født til å leve på store gressmarker.

Fasiliteter

Av fasiliteter planlegges det både ridehall og treningsbaner.

— Hestene er toppatleter som må trenes hver eneste dag. Uten innendørshall får man ikke trent i Norge om vinteren, sier Rasmussen.

Når det gjelder stallplasser blir det en kraftig nedskalering fra dagens 28 stallplasser i Danmark til planlagte 8-10 plasser i Tveit.

På denne gården i Tveit skal Cathrine Rasmussen etablere et hestesenter for dressurridning. Foto: Richard Nodeland

— Jeg satser på kvalitet foran kvantitet, så da blir det færre hester enn i dag. Det blir mer fokus på konkurransehester, og jeg planlegger å beholde halvparten av stallplassene til egne hester og leie ut den andre halvparten, forteller Rasmussen.

Hun vil ikke kommentere kjøpesum eller hvor mye det skal investeres i gården, men sier følgende:

— Jeg planlegger å investere så lite som mulig. Den eksisterende låven skal utnyttes optimalt i forhold til hva den vil romme. Det kan lett bygges åtte hestebokser i låven, i tillegg til andre nødvendige rom, uten store grep.

Ridesenteret Kleppenhus

Cathrine Rasmussen er aktiv landslagsrytter i dressurridning, en gren i ridesporten hvor hest og rytter demonstrerer hestens bevegelsesmuligheter og lydighet i et program med ulike gangarter, vendinger og overganger. Foto: PRIVAT

De siste årene har Rasmussen drevet gården Kleppenhus like utenfor byen Ebeltoft ved Aarhus. Gården inneholder en arkitekttegnet ridehall, flere stall— og servicebygninger, undervisningslokaler og rytterstuer. Rasmussen selv bor på Kleppenhus og driver med opptrening av dressurhester og undervisning, i tillegg til å være det hun selv kaller ambisiøs og aktiv på konkurransebanen.- Jeg vil veldig gjerne fortsette på landslaget. Det oppleves både som inspirerende og motiverende å ha et mål å trene mot, sier Rasmussen, som blir boende i Danmark til hun finner en tilfredsstillende løsning for hestene.

Ingen rederijobb

— Jeg vet ikke hvor lang tid det tar, men håper å ha flyttet i løpet av et års tid. I mellomtiden skal Kleppenhus også legges ut for salg, da det å drive to hestesentre blir for mye.

Rederijobb blir det heller ikke noe av med det første, selv om både far Einar Johan og bror Dag er henholdsvis styreleder og administrerende direktør i Rasmussengruppen.

— Nei, det får de som har forstand på faget styre med, sier Rasmussen.