ARENDAL: Straffen ble fengsel i 120 dager.

Aust-Agder tingrett, under ledelse av tingsrettsdommer Øyvind Strand, har skjerpet straffen for den domfelte i forhold til påstanden fra aktoratet.

Påtalemyndigheten ville ha fem måneders fengsel, og at 60 dager skulle gjøres betinget med to års prøvetid. Retten fant at kjøringen til den domfelte ikke bare var uaktsom, slik påtalemyndigheten mente, men at den var grovt uaktsom.

Førerkort i 13 dager

18-åringen hadde hatt førerkort i 13 dager da ulykken skjedde, og han hadde nettopp kjøpt seg bil. Alle vitnene i saken fortalte om en ung bilfører som på ulykkesdagen hadde kjørt svært aggressivt.

I rundkjøringen i Barbu kom han opp på fortauet og deretter over i motsatt kjørefelt, hvor han kolliderte med en 45 år gammel mopedist.

— Mopedisten hadde ingen sjanse, sa et vitne i retten.

Sakkyndige fra veivesenet og politiet fortalte i retten at den domfelte ikke hadde bremset i rundkjøringen, men derimot gitt gass og fått skrens uten å klare å rette opp bilen slik at den til slutt havnet over i det andre kjørefeltet.

Bevisst og grovt uaktsomt

"Retten har ved fastsettelsen av fengselsstraffens lengde hensyntatt at det foreligger en rekke skjerpende omstendigheter i saken, og at det ikke foreligger formildende omstendigheter. Tiltaltes bevisste og grovt uaktsomme kjøreatferd representerte et betydelig skadepotensial for andre trafikanter, og det beror kun på tilfeldigheter at det ikke befant seg fotgjengere på fortauet da tiltalte mistet fullstendig kontroll over bilen og kjørte flere meter på fortauet", heter det i dommen.

"Tiltalte synes heller ikke i ettertid å ha forstått alvoret i saken, og har under hovedforhandlingen fremstått som svært lite angrende og empatisk overfor de etterlatte", skriver retten.

I tillegg til fengselsstraff må den domfelte betale avdødes familie 75.000 kroner i oppreisningserstatning.