SØGNE: Fylkespolitikerne i Vest-Agder skal avgjøre om de ønsker en ny videregående skole på Tangvall. En slik skole vil kunne få 600 elever.

Den er kostnadsberegnet til rundt 400 millioner, inkludert driftsbygninger,

Forslaget fra fylkeskommunens administrasjon er å ikke bygge en slik skole. En av grunnene er at administrasjonen tror at det vil bli en skole for elever som har for dårlige karakterer til å komme inn andre steder.

— Utfra de søkertallene vi ser i dag, vil seksti prosent av elevene komme fra Søgne og Songdalen. De 300 andre vil komme fra andre steder og det er grunn til å tro at de har denne skolen som sitt andre eller tredjevalg, sier Arly Hauge, fylkesutdanningssjef i Vest-Agder.

Les også:

B-skole

Dermed kan konsekvensen bli at elever fra Kristiansand kun vil gå i Søgne fordi de ikke kommer inn på en videregående i hjembyen. Da vil Søgne få de elevene fra Kristiansand som har dårligst karakterer, mens skolene i Kristiansand får de med best karakter.

Vi er redde for at vi kan utvikle noen førstevalg-skoler og noen andrevalg-skoler.

— Vi er redde for at vi kan utvikle noen førstevalg-skoler og noen andrevalg-skoler. Vi ønsker at skolene skal være et naturlig valg for elevene, sier Arly Hauge til Fædrelandsvennen.

Resultatet kan også bli at elevene i stedet ønsker å gå på private skoler. Ifølge Arly Hauge har det skjedd i Bergen.

— Vi frykter at hvis elevene ikke kommer inn Kristiansand, vil de søke seg til en privatskole i stedet for å pendle til Søgne, sier Arly Hauge.

Les også:

Forslag

Tirsdag diskuterte Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder den nye skolebruksplanen for Vest-Agder før den sendes ut på høring. I denne ligger altså en ny videregående skole på Tangvall ikke inne.

Dagens videregående skole på Stausland blir nedlagt og dagens tilbud blir flyttet. Deler av tilbudet blir også flyttet ut av fylket.

En arbeidsgruppe har foreslått at hvis det først skal bygges en skole på Tangvall, må denne bygges med tre paralleller i studiespesialisering. I tillegg må det bli yrkesfag der. Til sammen vil dette bli en skole på 600 elever.

Ny undersøkelse

Det endelige vedtaket skal etter planen tas i fylkestinget. Senterpartiet er blant de som er skeptiske til en total avvikling i Søgne.

— Det er ikke sikkert studiespesialisering skal ligge i Søgne.Det er like viktig å få vite om man ønsker en grønn skole og om det er et reelt alternativ, sier Thor Jørgen Tjørhom (Sp).

Les også:

Politikerne ønsker blant annet en ny undersøkelse om videregående skole i Søgne. En undersøkelse viser at elever i Søgne heller vil til Kristiansand enn til Søgne, men undersøkelsen har fått kritikk for å være for dårlig.