— Vi satser alt på å slå vår egen rekord. Å samle mellom 400.000 og 500.000 mennesker er realistisk, sier assisterende prosjektleder i The Tall Ships Races Kristiansand, Marianne Tronstad.

Første etappe av 2015-utgaven går fra Belfast til Ålesund. Den 25..- 28. juli ligger skutene i havn i Kristiansand, før regattaen avsluttes i Aalborg.

— I 2010 hadde vi i underkant av 70 skuter på besøk. Målsettingen for 2015 er 100. Det viktigste for oss er likevel god variasjon og bredde blant deltakerne.

Banker på skutedørene

For å nå målet, har ledelsen i The Tall Ships Races Kristiansand besøkt vertskapsbyene i årets regatta.

— Vi har vært i Harlingen, Fredrikstad og Bergen. Der har vi rett og slett banket på skutedørene og snakket varmt om Kristiansand, sier Tronstad.

Påmeldingen er åpnet og ni skuter har allerede meldt sin interesse. Fire av dem er A-skuter; den største klassen. Mange er avhengige av økonomisk sikkerhet for å kunne delta.

— Vi har lovt å skaffe, og delvis finansiere, seilaset for 200 medseilere. I tillegg skal vi ordne 40 firmaer eller grupper som vil leie en skute til et dekkselskap, sier Tronstad.

Scene på Silokaia

Tronstad forteller at rammeverket for arrangementet er det samme som i 2010, men at det vil bli noen forandringer.

— Vi ønsker ikke å lage en blåkopi av 2010, men utvikle produktet. Den største forskjellen blir at vi kan ta i bruk området foran Kilden, og hele Silokaia. Scenen som lå ved Kai 6 blir flyttet ytterst på Silokaia. Der vil vi lage et område med restauranter, konserter og aktiviteter, sier Tronstad.

Kulturdelen av The Tall Ships Races blir lagt stor vekt på.

— Selv om skutene er hovedattraksjonen, er det viktig med et godt kulturtilbud. Vi jobber med en kunstutstilling og flere konserter. Ønsket er å vise et bredt spekter av lokale artister og kunstnere, sier Tronstad.