— Vi kan ha opptil fire forskjellige prøver i uka. Driver en i tillegg med idrett eller andre aktiviteter, sier det seg selv at det ikke blir noe særlig tid igjen til å være med venner. Når helga kommer er en så trøtt at en knapt orker noen ting, sier Frida Almåsstø Syrstad.

9.-klassingen ved Oddemarka skole på Lund spiller selv fotball i Randesund IL tre ganger i uka, og forteller at hun er helt utslitt av å måtte ta fatt på skolearbeid både før og etter trening. Hun har selv ingen planer om å slutte med fotball, men er oppgitt over at idretten knapt lar seg kombinere med det store leksepresset.

Felt mange tårer

I et leserinnlegg i dagens avis skriver 15-åringen at så utrolig mange tårer har blitt felt på grunn av alt skolearbeidet. Hun spør om det virkelig skal være slik at de skal gå gjennom tenårene og bare ha triste følelser overfor skolen.

LES OGSÅ:

Den reflekterte tenåringen viser til at det er på skolen de skal ta viktige valg for fremtiden sin, og da er det ikke greit at de skal være utslitte og uten motivasjon.

— Flere av medelevene mine sa det var bra jeg skrev leserinnlegget, og sier de opplever det samme arbeidspresset, sier hun.

- Måles jo hver dag

Frida Almåsstø Syrstad sier at lærerne måler dem fra klokka halv ni om morgenen til tre om ettermiddagen.

— Når vi i hver eneste skoletime blir vurdert ut ifra blant annet holdning, arbeidsinnsats, kommunikasjons og engasjement burde det ikke være nødvendig med alle prøvene. Ofte får vi også prøver og innleveringer i forskjellige fag omtrent samtidig. Det burde være mulig for læreren å snakke sammen, slik at vi ikke får flere prøver samtidig, sier hun.

Rådville foreldre

— Som foreldre ser vi at ungdommene blir stilt overfor store krav. De har et helt annet press enn det vi hadde på ungdomsskolen. De har prøver og prosjekter hele tiden, og får knapt tid til å puste ut mellom slagene, sier Hilde Almåsstø som er mor til Frida.

Hilde Almåsstø sier de mange prøvene som gjerne kommer samtidig, er tatt opp med skolen flere ganger.

— Det er ikke lett å gi råd til våre barn når de spør hvilke prøver og innleveringer de skal prioritere framfor andre.

Frida Almåsstø Syrstad blir lei og utslitt av alle leksene og prøvene på ungdomsskolen. 15-åringen får støtte fra flere hold. Foto: Kjartan Bjelland

— Fryktelig mange prøverLokallagsleder Arnulf Andersen i Utdanningsforbundet i Kristiansand forstår godt at elever i ungdomsskolen reagerer på stort arbeidspress. Han mener læringstrykket i skolen har økt vesentlig, og at det elevene på ungdomsskoletrinnet i dag har fryktelig mange prøver både lokale og nasjonale.

— Det er synd at elevene ikke får tid til å være unge, sier han.

Forventningspress

Helsesøster Hanne Gro Støldal forteller at mange av ungdomsskoleelevene som er hos henne forteller de opplever stort forventningspress.

— Vi lever i et prestasjonssamfunn, der vi måles for alt vi gjør og er. Ungdommene sammenligner egne prestasjoner med andre, og utsettes for press både fra jevnaldrende, foreldre og ikke minst seg selv. Mange har unødvendige store krav til seg selv. Mitt råd er at de må spørre seg selv om kravene de eller andre har satt til dem er realistiske, sier hun.

Får støtte fra UiA

Dekan Birte Simonsen ved avdeling for lærerutdanning ved Universitetet i Agder roser Frida Almåsstø Syrstad for å ta opp noe viktig i leserinnlegget i Fædrelandsvennen.

— Det er synd dersom ungdom føler de må slutte med idrett og andre fritidsaktiviteter eller må la være å være sammen med venner for å gjøre skolearbeid. Et rikt ungdomsliv er viktig. Utvikling og mye av læringen foregår sammen med jevnaldrende, sier Birte Simonsen.

Både i Norge og over store deler av verden ellers må lærere forholde seg til stadig mer omfattende dokumentasjonskrav med mange målinger av elevenes kunnskaper. De mange prøvene og innleveringsoppgavene kan ifølge dekanen fort bli for mye for pliktoppfyllende elver.

— Dette som Frida Almåsstø Syrstad her tar opp bør være tema både på hennes egen og andre skoler, sier Simonsen.

Psykisk press

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier elevene i dag utsettes for et stort psykisk press.

— Elevundersøkelser viser at mange ungdomsskoleelever i Kristiansand sliter med å takle stort forventningspress fra skole, venner og samfunnet generelt. Mange elever føler seg rett og slett utbrente. Jeg synes det er flott og modig gjort av 15-åringen å fronte denne saken. Hun setter fingeren på noe viktig, sier Arild Rekve.

Maks to prøver i uka

Oppvekstdirektøren har snakket med rektoren ved Oddemarka skole, som sier de der har som regel at elevene maks skal ha to prøver i uka.

— Det er blitt status blant unge å gå på Katta Gimle, og når karakterkravene nå øker er det flere som blir skuffet. Det skal mye til å få karakterene 4 og 5, sier Rekve.

Han mener det er viktig at de unge ikke stå i presset hele tiden, men får noen pustehull.